Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

Peste 10.000 de angajați din învățământul preuniversitar sucevean, la un pas să nu-și primească salariile înainte de sărbători. Cum s-a ajuns în această situație

Foto: Cuget Liber

Marți, 10.12.2019, in jurul orelor 16.30, prefectul județului Suceava a fost sesizat de președintele Alianței Sindicatelor din Invățământ Suceava, asupra unei situații urgente referitoare la blocajul plăților drepturilor salariale cuvenite angajaților din invățământul preuniversitar  sucevean.

In regim de urgență prefectul județului Suceava a constituit o celulă de criză compusă din: prefectul Județului Suceava-  Gheorghe Alexandru MOLDOVAN, subprefectul Județului Suceava-  Silvia BOLIACU, șef Serviciu Dezvoltare Economică, Servicii Publice si Tehnologia Informației- Florin SINESCU.

A fost invitată doamna inspector școlar general prof. Gabriela MIHAI pentru a aduce lămuriri cu privire la situația extremă cu care se confruntă Inspectoratul Școlar Județean Suceava în ceea ce privește blocajul survenit în plata salariilor în învățământul preuniversitar județean. De asemenea, prefectul județului Suceava a solicitat un raport detaliat care să cuprindă descrierea situației limită înregistrate, cauzele care au generat-o și măsurile dispuse pentru soluționare de către conducerea IȘJ Suceava.

În urma ședinței operative a rezultat că este blocat programul național EduSAL- platforma electronică la nivel național pentru plata drepturilor salariale-  pentru luna noiembrie 2019, în cazul județului Suceava, existând pericolul ca plățile pentru un număr considerabil de angajați din învățământul preuniversitar sucevean să nu poată fi efectuate la data de 13 decembrie 2019.

Prefectul județului Suceava, Gheorghe Alexandru MOLDOVAN, a luat imediat legătura cu doamna ministru Monica Cristina ANISIE, solicitând analiza acestei situații urgente și identificarea unei soluții legale de deblocare a plăților pentru cei peste 10.000 de angajați ai învățământului preuniversitar sucevean aflați în această situație, în condițiile în care se apropie sărbătorile de iarnă.

Astfel, miercuri 11.12.2019, la ora 8.00, a fost organizată la sediul IȘJ Suceava o videoconferință, la care au participat doamna ministru Monica Cristina ANISIE,  director general Mihai PĂUNICĂ- din partea Ministerului Educației și Cercetării, conducerea IȘJ Suceava și prefectul județului Suceava.

În cadrul videoconferinței s-au discutat motivele ce au generat această situație. Astfel la nivelul IȘJ Suceava s-a procedat la suplimentarea personalului încadrat în învățământul preuniversitar cu un număr de 70 de norme, fără încadrarea în alocarea bugetară aprobată și fără avizul ministerului de resort.

Motivat de situația excepțională ivită la nivel național, s-a analizat și s-a identificat o soluție legală de deblocare a plăților salariale.

Ministrul Monica Cristina ANISIE  a dat asigurări că toate salariile angajaților din învățământul preuniversitar sucevean vor fi plătite la termen, adică în data de 13.12.2019.
La finalul videoconferinței au fost invitați și reprezentanții sindicatelor, cărora li s-a comunicat că situația a fost deblocată.
Prefectul județului Suceava mulțumește pe această cale doamnei ministru Monica Cristina ANISIE, pentru operativitatea și disponibilitatea cu care s-a implicat în soluționarea acestei situații de extremă urgență pentru salariații din învățământul preuniversitar sucevean, care ar fi fost în situația de a nu-și fi încasat drepturile salariale, acum în prag de sărbători.
Urmare acestei situații, prefectul județului Suceava a solicitat conducerii IȘJ Suceava respectarea dispozițiilor Legii nr. 500/ 2002 privind finanțele publice, conform căreia este instituită obligativitatea ordonatorilor de credite de a utiliza creditele bugetare repartizate în condiții de economicitate, eficiență și eficacitate.
Totodată, prefectul județului Suceava a solicitat conducerii IȘJ Suceava să comunice imediat și nemijlocit orice eveniment care ar putea produce perturbarea desfășurării normale a activității în învățământul sucevean.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*