Marti 23 Aprilie 2024, Actualizat acum 113 zile 12:00 am

Maica Ecaterina, o mamă cu 126 de copii. Povestea unui lider care recuperează suflete

O mamă cu 126 de copii, un adevărat lider care recuperează suflete greu încercate și le conduce pe drumul vieții. Este Maica Ecaterina de la Așezământul Sfântul Leontie din Rădăuți, un loc devenit casă pentru micuți abandonați.

Cu multă dragoste, blândețe și înțelepciune, reușește să transforme Așezământul într-un adevărat centru de excelență, care oferă societății oameni sănătoși – la minte și la suflet.

Într-un studio amenajat într-o mansardă, o trupă de adolescenți cântă despre curaj și dragoste. O măicuță îi privește admirativ și zâmbește. E maica Ecaterina, dar pentru acești copii e un fel de mamă. Și nu doar pentru ei, ci pentru toți puștii așezământului Sfântul Leontie din Rădăuți.

Ora 6 și 30 de minute. Așa încep diminețile aici. Cu înviorare și veselie. Pe maica Ecaterina o găsești printre acești copii la orice oră din zi sau noapte. După înviorare, ia casele în care puștii sunt cazați la rând, într-o inspecție matinală înainte de școală. În așezământ, în 12 case trăiesc 126 de copii de toate vârstele.Fiecare copil de aici poartă în spate o dramă mai presus de imaginație. Unii au fost abandonați de părinți, alții puși la cerșit, alții abuzați și multe altele. Pentru fiecare, maica are o rețetă, îi pansează rănile sufletului, îi salvează și îi așează pe făgașul cel bun în viață. Cu multă muncă și dragoste.Maica Ecaterina: “Ei trebuiesc pregătiți pentru familie mai departe pentru că ei n-au avut modele, n-au avut părinți. Și am avut copii care în momentul în care le spuneam despre familie sora, dar nu înțeleg conceptul de familie. Nu au model. Și e foarte greu. Încerc să modelez o persoană care la un moment dat va trebui să se transforme în acel tată sau mama pe mai departe pentru copiii lor.”

Povestea acestui loc începe în 2004, când starețul mănăstirii Bogdana, preotul Iustin, n-a mai suportat să-i vadă pe copii amărâți cum cerșesc milă în față mănăstiri. Pentru ei a ridicat a ridicat așezământul. Banii au venit de la mănăstire, donații și o mică parte de la stat. Totul a costat 10 milioane de euro. Locul s-a caldit până în 2011, timp în care maica Ecaterina, fosta gimnastă și economistă, înainte de călugărie, a luat diplomă de asistentă medicală și apoi pe cea de psiholog. În 2011, pe poartă Așezământului au intrat puștii din 7 case de copii închise în județul Suceava, iar de 8 ani aici se salvează suflete și vieți.

Maica Ecaterina: “Pentru ei sunt prietenă, sora, mama…psiholog nu prea. Nu m-am așezat niciodată în scaun de psiholog. Eu sunt printre ei tot timpul.”

Chiar dacă nu stă în scaunul psihologului, într-un laptop ține evidențele cu evoluția fiecărui copil și caută metode pentru a-l salva. Pe fiecare în parte.

Maica Ecaterina: “De 8 ani de zile de când sunt aici mi-am dat seama că și cei care afișează un caracter mai puternic, e o barieră pe care și-o așează în față. Și dacă nu o descoperi la timp refulează când nu are pe cineva lângă sau nu vor ști cui să ceară ajutor. Și tot încercăm să săpăm cât mai adânc și mai adânc.”

Sursa: Stirile Protv.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*