Vineri 26 Aprilie 2024, Actualizat acum 116 zile 12:00 am

Ce să cauți la un TV HD

Când cumpărați un TV HD, trebuie să cauți funcții cheie care îți vor oferi imagini de cea mai bună calitate. De asemenea, trecerea la caracteristicile unui TV HD nu înseamnă neapărat un salt uriaș al prețului.

În rândurile ce urmează te vom învăța ce reprezintă un TV HD și ce trebuie să știi pentru a alege unul.

Caracteristici cheie

Un TV HD poate avea următoarele caracteristici cheie:

Rezoluție: Poate afișa semnale de înaltă definiție cu cel puțin 720 de linii de rezoluție orizontală (cu alte cuvinte, 720 de linii de date de imagine stivuite una peste alta pe verticală pe ecran). Cele mai recente și mai mari televizoare HD pot afișa semnale HDTV complete de 1920 x 1080 pixeli cu 1080i și 1080p HDTV. Astfel de televizoare HD sunt adesea numite televizoare HD 1080p.

Raport aspect: Are un raport lat de ecran lat de 16:9.

Tuner: Are un tuner TV încorporat, care este capabil să decodeze orice format de difuzare în cadrul standardului de televiziune digitală.

Un set TV HD standard trebuie să îndeplinească doar primele două cerințe – cu alte cuvinte, nu există un tuner TV într-un sistem TV HD.

Caracteristici de căutat

Dincolo de tipul fizic al televizorului și calitatea reală a imaginii televizorului (care variază, în funcție de tipul televizorului și de deciziile specifice de proiectare și inginerie luate de producător), ar trebui să iei în considerare și caracteristicile și specificațiile specifice atunci când alegi un TV HD.

Următoarele caracteristici și specificații se aplică la diferitele tipuri de televizoare (LCD, plasma, etc.), dacă nu se specifică altfel:

TV HD versus Full HD: Toate TV HD au o rezoluție de afișare de cel puțin 720p (1280 x 720 pixeli). Televizoarele care au o rezoluție de 1920 x 1080 sunt adesea descrise ca TV HD Full HD. Dacă vrei neapărat să deții cel mai recent și cel mai mare televizor – sau dacă vei avea nevoie de un TV HD deosebit de mare pentru sala de home theater – cu siguranță, ar trebui să alegi un set Full HD 1080p. Altfel, s-ar putea să te mulțumești perfect cu un display de 720p.

Rezoluții de intrare acceptate: La fel cum TV HD au rezoluție de afișare (numărul de pixeli pe ecran), acestea au și rezoluții de intrare – rezoluțiile semnalelor TV primite pe care televizorul le poate accepta și converti în rezoluția de afișare. Multe TV HD (chiar și cele cu o rezoluție de afișare de 1080p) nu pot accepta 1080p la primire, de exemplu.

Pentru discurile Blu-ray: ar trebui să iei în considerare un TV HD care are capacități Full HD, acceptă rezoluții de intrare 1080p și poate suporta 1080p24. 1080p24 (24 se referă la frecvența cadrelor) este un mod special al discurilor Blu-ray care se potrivește ratei cadrului videoclipului la rata de cadru folosită pentru a înregistra pe film.

Suport de culoare profundă: Majoritatea surselor TV de înaltă definiție au o adâncime de culoare de 8 biți pe culoare (sau 24 biți pentru roșu, verde și albastru combinat). Unele TV HD de înaltă calitate acceptă un sistem numit culoare profundă (sau, în termeni tehnologici, xvYCC). Culoarea profundă duce adâncimea culorii la 10, 12 sau mai mulți biți – ceea ce înseamnă că videoclipul este apoi capabil să suporte milioane de culori.

Actualizare de 120 Hz: Sursele video obișnuite (inclusiv TV HD) au rate de cadre între 24 și 60 de cadre pe secundă. O serie de televizoare LCD sunt proiectate pentru a reda toate semnalele care intră în televizor la 120 de cadre pe secundă. Acestea fac acest lucru folosind câteva cipuri de mare putere și câteva matematici sofisticate pentru a interpola cum ar arăta imaginea dacă ar fi înregistrată la 120 Hz (120 de ori pe secundă). Această rată de actualizare mai rapidă este concepută pentru a depăși o limitare a televizoarelor LCD – și anume faptul că acestea au un timp de răspuns mai lent la imaginile în mișcare pe ecran decât alte televizoare.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*