Sâmbătă 04 Mai 2024, Actualizat acum 124 zile 12:00 am

Soți violenți ținuți de polițiști departe de neveste

În cursul zilei de 22 noiembrie, polițiștii au adus liniștea în câteva familii, emițând ordine provizorii de protecție împotriva unor persoane care nu au înțeles să asigure un climat familial civilizat și optim dezvoltării copiilor.

La 22.11.2019, polițiștii Secţiei 4 Poliţie Rurală Gălăneşti au fost sesizați direct de către o femeie de 45 ani, din comuna Voitinel,  despre faptul că a fost lovită și amenințată de către soțul său. Din cercetări s-a stabilit că la 22.11.2019, femeia s-a prezentat la Postul de Poliție Voitinel cu o plângere formulată împotriva soțului său de 44 ani, prin care a sesizat faptul că la 16.11.2019, în timp ce se aflau la locuința de domiciliu  a lovit-o, pe motiv de gelozie și a amenințat-o.
Persoana vătămată nu prezenta urme de violență și nu a solicitat intervenția unui echipaj medical. De asemenea, persoana vătămată a precizat faptul că în 20.11.2019, soțul a amenințat-o din nou, creându-i astfel o stare de temere.
Femeia a declarat că solicită eliberarea unui ordin de protecție provizoriu, fiindu-i aplicat chestionarul conform procedurii. În cauză, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești  au emis Ordinul de protecție provizoriu din 22.11.2019, față de bărbatul de 44 de ani începând cu 22.11.2019 , ora 12.00  pe o perioadă de 5 zile.
De asemenea polițiștii s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „violenţă în familie”.

Tot la data de 22.11.2019, ora 19.00, o femeie de 36 ani, din municipiul Rădăuţi s-a prezentat la sediul poliţiei, unde a reclamat faptul că în timp ce se afla la domiciliul, soțul său de 38 ani, a lovit-o cu  palma peste față și a amenințat-o. În urma efectuării de verificări s-a constat că la 22.11.2019, femeia se afla la domiciliu. În jurul orei 16.30  a venit la domiciliu soțul său, în stare de ebrietate și a început să îi adreseze injurii, provocând scandal la domiciliu. Bărbatul a continuat scandalul în familie până în jurul orei 18.30, când la un moment dat a lovit-o pe soția sa cu palma și a amenințat-o cu acte de violență. În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ,, violenţă în familie” și ,,amenințarea ”. La cererea femeii de 36 de ani și după aplicarea de către polițiști a chestionarului de evaluare, s-a emis ordin de protecţie provizoriu pe o perioadă de 5 zile, începând cu 22.11.2019 ora 22.00.

De asemenea, la 22.11.2019, orele 14:25, Poliția Orașului Dolhasca a fost sesizată despre afptul că o femie de 34 ani din localitate a fost amenințată cu acte de violență de către soțul său de 37 ani, iar în aceste condiții femeia a părăsit locuința comună împreună cu cei doi copii minori a acesteia. S-a constatat că la 21.11.2019 bărbatul de 37 de ani, pe fondul băuturilor alcoolice și sub imperiul nervilor, aflându-se la muncă, l-a apelat pe fiul său minor de 13 ani, ocazie cu care i-a spus acestuia să părăsească locuința comună împreună cu mama și sora sa, iar dacă nu pleacă de acasă  Astfel, femeia împreună cu minorii au părăsit domiciliul comun sub imperiul fricii. La 23.11.2019 s-a emis împotriva bărbatului de 37 de ani un ordin de protecție provizoriu pe o durată de 5 zile, iar femeia și minorii au fost reintegrați în locuința comună. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”violență în familie” ce urmează a fi instrumentat prin cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni.

De aproape un an, conform modificărilor legislative, poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni în anul 2019.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*