Vineri 14 Iunie 2024, Actualizat acum 165 zile 12:00 am

Atenție cui permiteți accesul în locuințe sau curți! Vânzători ambulanți sancționați de polițiști

Furturile şi faptele antisociale săvârşite de infractorii voiajori prezintă un specific aparte şi o complexitate deosebită generată în primul rând de faptul că autorii comit infracţiunile călătorind în diferite locaţii, pe trasee care asigură legătura facilă cu ieşirile din judeţe.

Infractorii voiajori dispun de mijloace de transport şi îşi adaptează activitatea infracţională în funcţie de vulnerabilităţile identificate în teren. Abordează persoane întâlnite pe stradă sub diverse pretexte (ca fiind turişti, având probleme medicale, vânzare de obiecte, etc.) culegând astfel informaţii cu privire la persoane care deţin sume de bani sau bunuri de valoare. Deseori activitatea infracţională se desfăşoară în mai multe zile, după documentarea cu privire la anumite persoane, zone şi locaţii, trecându-se la săvârşirea infracţiunii propriu-zise.
Deşi cazurile privind furturile prin împrietenire sau înşelăciunile prin diverse moduri de operare au fost intens mediatizate împreună cu recomandări preventive, în continuare unele persoane, în special persoanele vârstnice tratează superficial această problematică, generând un risc victimal crescut.
În permanență polițiștii dispuși în itinerariile de patrulare legitimează persoanele străine de localitate, în special în mediul rural, pentru prevenirea unor astfel de situații de risc infracțional și victimal.

La data de 02.11.2019, ora 16.30, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Păltinoasa, în cadrul activităților de patrulare pe raza satului Capu Codrului, comuna Păltinoaa, au identificat 2 persoane din oraș Șimleul Silvaniei, județul Sălaj, respectiv un bărbat de 40 ani și o femeie de 32 ani, care se ocupau cu vânzarea ambulantă de oale și alte bunuri casnice. Acestea erau oferite spre vânzare în alte locuri decât cele autorizate de primării, consilii judeţene sau prefecturi, fiind încălcat astfel cadrul legal.

Cei doi au fost sancționați contravențional în conformitate cu prevederile Legii nr. 12/1990, fiind dispusă confiscarea unor mărfuri în valoare de cca. 1000 lei.

Și polițiștii de prevenire au intensificat activitățile de informare în perioada 28 octombrie – 03 noiembrie, fiind distribuite în mediul rural peste 200 de ghiduri cu recomandări preventive, acțiunile desfășurându-se din casă în casă, fiind purtate discuții cu persoanele vârstnice dar și cu cele care locuiesc în zone izolate.
Pentru a nu cădea victime ale infracţiunilor comise de infractorii voiajori le recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor oferte comerciale aparent avantajoase şi să nu furnizeze date cu privire la vecini sau alte persoane.
Un alt tip de înşelăciune îl reprezintă vânzarea diferitelor obiecte de uz casnic direct la domiciliu. Aceste obiecte reprezentând diverse tigăi, covoare, perdele etc. sunt doar pretexte folosite de persoane necunoscute pentru a intra în locuinţa cumpărătorului, iar în momente de neatenţie sustrag chiar şi bunuri din casă. De aceea recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor astfel de oferte care de cele mai multe ori sunt la preţuri foarte mari şi calitate mică.
De asemenea nu lăsaţi să intre în locuinţa dumneavoastră persoane necunoscute, ce se recomandă a fi de la diverse firme de publicitate, de la societăţile de gaz, energie electrică fără a vă prezenta documente avizate ce le fac identificabile.
Tuturor celor care au de făcut diverse reparaţii în gospodărie, le recomandăm să angajeze firme autorizate şi să nu se încreadă în preţul mic oferit de aceste persoane.
În cazul în care aveţi suspiciuni apelaţi la numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie!


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*