Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

Un sucevean, care și-a terorizat soția și cei cinci copii, cercetat de polițiști

Protejarea familiei și crearea condițiilor de normaliate pentru dezvoltarea fizică și psihică a copiilor sunt priorități ale Poliției abordate în cadrul Programului județean de prevenire a violenței domestice 2019.
De la sfârșitul anului 2018, polițiștii beneficiază și de sprijinul legislativ cfonferit de posibilitatea emiterii, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, a unui ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Și în cursul zilei de ieri polițiștii din Marginea au emis un ordin provizoriu de protecție față de un bărbat care reprezenta un pericol pentru soția sa și cei 5 copii.

La data de 07.10.2019, ora 13.30, patrula de siguranță publică din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Marginea a fost sesizată de către o femeie de 42 ani, din comuna Burla cu privire la faptul că este agresată de soțul ei.
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că femeia locuiește împreună cu soțul și 5 dintre copiii lor.
La 05.10.2019, în jurul orei 14.00, persoana vătămată se afla în locuință, împreună cu mai mulți minori. La un moment dat, în locuință și-a făcut apariția soțul de 46 ani, care, pe fondul unei stări de nervozitate a început să o lovească pe femeia de 42 de ani, moment în care au intervenit copiii acestora și au aplanat conflictul.
Persoana vătămată nu a depus la acel moment plângere penală pentru cele întâmplate.
Ulterior, la 07.10.2019 în jurul orei 12.00,femeia a fost din noua agresată de către soțul său. Având în vedere aceste acte de violență, a decis să anunțe telefonic un echipaj de poliție din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Marginea, solicitând emiterea unui ordin de protecție provizoriu.
După aplicarea chestionarului de risc, a fost emis un ordin de protecție provizoriu față debărbatul de 46 de ani, începând cu 07.10.2019, ora 17.00 pe o perioadă de 5 zile.
Agresorului i-au fost aduse la cunoștință obligațiile pe care le are ulterior emiterii ordinului de protecție provizoriu, acesta fiind evacuat din imobil.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii a două infracțiuni de ,,violență în familie”.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*