Duminică 12 Iulie 2020, Actualizat acum 193 zile 12:00 am

 

Bugetarii vor primi note, ca la școală. 1 milion de angajaţi riscă salarii tăiate

Noul cod administrativ, adoptat recent de Guvern, vine cu veşti proaste pentru mai bine de un milion de bugetari! Salariile ar putea fi tăiate, iar funcţionarii chiar să fie daţi afară, dacă nu vor fi suficient de performanţi. Pe de altă parte, pentru cei care merită se propun şi prime sau promovări, scrie Observator.tv.

În urma unei evaluări, bugetarii vor primi calificative ca la şcoală. Specialiştii critică însă noile modificări. Sunt posibile abuzuri, pentru că nu sunt menţionate clar criteriile în funcţie de care vor fi testaţi, spun ei.

Cei 1,2 milioane de bugetari vor fi evaluaţi în funcţie de rezultate. Funcţionarii care nu îşi fac treaba riscă să li se taie salariul cu până la 10%, până la următoarea evaluare anuală. Şi chiar îşi vor pierde serviciul.

În schimb, angajaţii dornici de muncă şi performanţă vor putea obţine prime, bonusuri şi chiar să fie avansaţi.Evaluarea se va face în două etape. Mai întâi, evaluatorul completează raportul, apoi urmează un interviu. Se va ţine cont de capacitatea de analiză şi sinteză, de spiritul de iniţiativă sau lucrul în echipă. Însă noul act normativ nu vine cu mai multe precizări. Iar specialiştii spun că lasă loc abuzurilor.

„Să spunem că există antipatii, în cadrul unei agenţii, în cadrul unei autorităţi, cu certitudine acea echipă care va face evaluarea respectivă, va putea să fie extrem de subiectivă, lăsând la o parte faptul că codul în sine nu specifică foarte clar care sunt criteriile defalcate, concrete, în urma cărora vor fi oferite acele calificative de bine, foarte bine, satisfăcător sau nesatisfăcător. Vom asista la o serie de abuzuri, lumea nu este perfectă” – Adrian Cuculis, avocat


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*