Sâmbătă 20 Aprilie 2024, Actualizat acum 110 zile 12:00 am

Peste 300 de copii, în tabere de vară și școli de vară în cadrul campaniei „Vacanță în siguranță”

În această vară, pe perioada vacanţei, poliţiştii desfăşoară mai multe activităţi în vederea creşterii gradului de siguranţă a copiilor dar şi pentru responsabilizarea părinţilor cu privire la comportamentul şi atitudinea adoptată în legătură cu educaţia tinerilor.

Împreună cu asociaţii nonguvernamentale dar şi unităţi şcolare şi unităţi de plasament, poliţiştii de prevenire derulează campania ,,Vacanţă în Siguranţă 2019” în cadrul căreia sunt organizate mai multe tabere de vară şi şcoli de vară cu tematică preventivă, beneficiari urmând a fi peste 300 de copii din mediul rural şi urban.

Analizând fenomenul delincvenţei juvenile pot fi identificaţi mai mulţi factori determinanţi sau favorizanţi printre care sporirea tentaţiilor şi diminuarea controlului social, monotonia şi degradarea cadrului de viaţă, probleme de familie, pierderea identităţii sau a reperelor morale, absenţa spiritului de solidaritate, efectul nociv al violenţei vehiculate de mijloacele de informare în masă.

Polițiștii monitorizează atent activitățile în care sunt implicați minorii pe perioada vacanței, urmând a fi derulate activități preventive și de informare dar și acțiuni operative de verificare a unităților economice, barurilor, discotecilor, acțiuni în locurile de agrement și în zonele turistice.

În mod sugestiv, o primă activitate de prevenire a fost desfășurată cu copiii aflați internați într-o unitate medicală – la spitalul municipal Fălticeni. Mesajul transmis de polițiști este tocmai acela că nu își doresc ca minorii să ajungă in astfel de situații datorită faptului că nu respectă recomandări preventive minime. Copiilor internați în spital ca urmare a unor accidente rutiere sau implicați în alte evenimente nedorite le-au fost oferite de către polițiști și partenerul tradițional – dl. Brian Douglas, cărți, jucării și fructe. Totodată, s-au purtat discuții cu aceștia și cu părinții în vederea responsabilizării și reducerii riscului victimal.

Pentru o vacanță sigură și fără evenimente negative, polițiștii fac o serie de recomandări utile atât copiilor cât și părinților.

Alegeți locurile de joacă amenajate în spații adecvate, departe de arterele rutiere! În niciun caz nu vă jucați pe stradă, chiar dacă traficul rutier este redus!
Respectați regulile de circulație indiferent dacă vă deplasați pe drumurile publice în calitate de pietoni sau bicicliști.
Nu vă plimbați cu rolele pe stradă! Folosiți-le în parcuri sau în zone ferite de circulația autovehiculelor!
Traversați strada pe trecerile pentru pietoni ! Asigurați-vă temeinic înainte de a traversa! Nu alergați, nu vă opriți și nu vă întoarceți din drum atunci când traversați partea carosabilă.
Nu vă angajați în traversarea străzii prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii.
Acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale, deplasați-vă numai pe partea stângă a părţii carosabile şi cât mai aproape de marginea acestora, dar nu în grup, ci în şir, unul după altul.
Vă reamintim că, pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să aveți vârsta de cel puţin 14 ani. Copiii sub 14 ani pot circula doar în locuri special amenajate, în parcuri sau în interiorul unor proprietăţi private. De asemenea, bicicleta trebuie să fie prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem de direcţie adecvat și funcţional şi să fie dotată cu sistem de avertizare sonoră.
Atenţie la lumea virtuală! Nu furnizaţi străinilor date personale sau despre familia dumneavoastră. Nu dezvăluiţi parolele altor persoane, nici măcar prietenilor apropiaţi întrucât există riscul ca adresa dumneavoastră de e-mail să fie folosită pentru a trimite mesaje jignitoare sau spam-uri în numele vostru.
Nu răspundeţi la mesajele care vă supăra sau care conţin cuvinte ori imagini nepotrivite! Discutați deschis cu părinții şi explicaţi-le ce v-a îngrijorat. Puteţi scoate oricând din lista de contacte pe cei cu care nu mai doriți să comunicaţi.
Nu trimiteţi imagini jignitoare sau mesaje care ar putea să le provoace celorlalți frică sau să-i pună în pericol.
Nu vă întâlniţi cu persoane cunoscute pe internet. Nu vă urcaţi în autoturismele unor persoane necunoscute indiferent de ce vi se oferă.
Nu acceptați bunuri, nici măcar produse alimentare, de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii!
Nu vă împrieteniţi cu persoane care manifestă un comportament deviant şi nu intraţi în anturaje dubioase!
Evitați discuțiile în contradictoriu și nu încercați să vă impuneți prin violență! Nu vă bruscați partenerii de joacă!
Dacă plecați în drumeții, nu vă îndepărtaţi de grup sau de persoana adultă care vă însoţeşte!
Nu mergeți în locurile unde se consumă alcool, substanțe nocive sau unde se practică jocuri de noroc!

Sursa: Comunicat IPJ Suceava


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*