Luni 29 Aprilie 2024, Actualizat acum 119 zile 12:00 am

Un sucevean, candidat la funcția de consilier al primăriei orașului Florența din Italia

Un sucevean de 48 de ani candidează pentru funcția de consilier al primăriei orașului Florența din Italia. Este vorba despre Cătălin Condurache, născut în Fălticeni, dar care trăiește în Italia de 23 de ani.

În acest an, data de 26 mai are dublă semnificație în Italia unde se poate vota atât pentru candidații Parlamentului European, cât și pentru cei care participă la alegerile administrative. Peste 1 200 000 de români trăiesc acum în Italia și mulți dintre ei au înțeles că doar uniți pot creea o forţă care să aibă putere de negociere în faţa administraţiilor. De aceea, un număr însemnat de conaționali de-ai noștri candidează la un post de consilier în cadrul primăriilor din localitățile în care trăiesc și muncesc, în care sunt integrați și respectați de societatea italiană și de comunitatea românească, potrivit Rotalianul.

«Sunt născut la Fălticeni, am 48 de ani și locuiesc în Italia din septembrie 1996. Am lucrat 6 ani într-un centru de asistență tehnică de telefonie iar după echivalarea studiilor universitare în 2002 lucrez ca Project Manager pentru o societate farmaceutică. Am fost martor în toți acești ani la evoluția numărului de cetățeni români pe teritoriul italian, mult accelerată după intrarea României în UE cât și a percepției cetățeanului român în Italia. Din păcate, imaginea noastră în Italia a evoluat negativ trecând de la o oarecare indiferență dată de un număr relativ mic de emigranți din primii ani după revoluție la o atitudine de intoleranță alimentată în ultimul timp de valul de naționalism și de xenofobie care traversează atât politica Italiei, cât și cea internațională. Indiferent de anii petrecuți în străinătate, am urmărit cu interes evoluția politică din țară. În decembrie ’89, când eram militar în termen, visam o Românie modernă, o țară pe măsura bogățiilor ei naturale și umane. Și cred că nu eram unicul cu aceste așteptări. Dar marile speranțe nutrite atunci s-au transformat încet în deziluzii, modernizarea cu adevărat a României întârziind să se producă. Fiind pasionat de politică, statutul de simplu observator nu mi-a mai fost suficient așa că am hotărat să mă implic direct, alegând să activez în singurul partid care îmi dă speranța că și în România se poate face politică din pasiune și nu din interes, Uniunea Salvați România. Am participat cu entuziasm la inițiativele USR: Fără Penali În Funcții Publice, Oameni noi în Politică și la strângerea de semnături pentru candidaturile alianței USR-PLUS la Parlamentul Europei. Aceste activități au fost o ocazie de a veni în contact cu mulți cetățeni români din zona unde locuiesc și din zonele limitrofe, de a afla de multe probleme pe care le înfruntă, de a le asculta ofurile, dorul de casă dar și momentele de bucurie. În multele discuții pe care le-am avut, în mesajele pe care le citesc pe grupurile de români create pe diferitele platforme din internet am observat un sentiment difuz de nemulțumire față de atitudinea cetățenilor italieni și în ultimii ani și a unor părți ale clasei politice față de noi. Exacerbarea originii infractorilor români în mass media, de exemplu, nu contribuie doar la acest sentiment dar crează și un altul, la fel de negativ care este neîncrederea în cei pe care nu îi cunoști din propria țară, unul din motivele principale pentru care românii crează greu comunități, chiar dacă sunt majoritari printre străinii din teritoriu”, a spus suceveanul.

În Florența (Firenze) sunt rezidenți aproape 10 000 de români, din circa 60 000 de străini, fiind naționalitatea cea mai numeroasă după italieni.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*