Marti 23 Aprilie 2024, Actualizat acum 113 zile 12:00 am

Sucevean cercetat de polițiști pentru trafic de produse sau substanțe toxice

Polițiștii suceveni desfășoară în perioada 03 aprilie – până pe 15 iunie a.c., campania de prevenire „PRIMĂVARA SIGURANȚEI”. Campania are ca scop prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, în special în contextul apropierii Sărbătorilor Pascale dar și a minivacanței de 1 Mai. Totodată, în subsidiar se urmărește prevenirea actelor ilicite de comerț și siguranța consumatorului, fiind desfășurate activități de informare și control în piețe, târguri și la unitățile economice care comercializează produse specifice acestei perioade, dar și produse fitosanitare utilizate în activitățile agricole de primăvară.

Poliţiştii Compartimentului de Analiză Și Prevenire a Criminalității – IPJ Suceava, împreună cu polițiștii de proximitate și polițiști din cadrul secțiilor și posturilor de poliție desfășoară activități de informare și responsabilizare la târgurile și piețele săptămânale organizate pe raza județului. Comercianților le sunt prezentate prevederi legislative privind legalitatea actelor de comerț iar cetățenii sunt sfătuiți să achziționeze produsele fitosanitare și alte asemenea produse doar din locurile autorizate.

În paralel, polițiștii structurilor operative au derulat controale la unități economice și în târguri și piețe.
Astfel, În perioada 16.04.-17.04.2019, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Suceava au desfăşurat activităţi pe linia prevenirii, identificării şi sancţionării faptelor contravenţionale şi penale la regimul produselor de protecţie a plantelor.

Au fost întocmite 2 dosare penale pentru comiterea infracţiunilor de „poluarea prin evacuarea, în atmosferă sau pe sol, a unor deşeuri ori substanţe periculoase”, „neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri” şi „traficul de produse sau substanţe periculoase”,

Au fost indisponibilizați 30 de litri şi 20 de kg de deşeuri periculoase şi 2 kg de produse de protecţie a plantelor (insecticide si fungicide), de provenienţă ucraineană.

La data de 17.04.2019, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Suceava au desfăşurat activităţi pe linia prevenirii, identificării şi sancţionării faptelor contravenţionale şi penale la regimul produselor de protecţie a plantelor în Piaţa Obor din comuna Arbore, ocazie cu care, au identificat o femeie de 62 de ani din municipiul Suceava, în timp ce oferea spre vânzare produse destinate combaterii dăunătorilor, din categoria substanţelor toxice, de provenienţă ucraineană, fără a deţine autorizaţiile prevăzute de lege, aceasta declarând faptul că, le-a achiziţionat în urmă cu un an de zile, din Centrul Comercial Bazar Suceava, de la un cetăţean ucrainean pe care nu-l cunoaşte. Cantitatea de 2 kg de produse de protecţie a plantelor de provenienţă ucraineană a fost indisponibilizată, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de „trafic de produse sau substanţe toxice”, ce va fi soluționat procedural.

Polițiștii recomandă comercianților să respecte legislația specifică și să nu pună în pericol sănătatea consumatorilor. De asemenea, recomandăm cetățenilor să manifeste responsabilitate la achiziționarea produselor fitosanitare și să nu cumpere astfel de produse de la persoane sau din locații neutorizate, riscurile fiind enorme atât pentru ei cât și pentru familiile lor.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*