Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Patronul de la restaurantul Trafic Grill, judecat după explozia cu trei morți și doi răniți

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a patronului restaurantului Trafic Grill, dar și a societății care deține restaurantul, în stare de libertate, fiind făcute cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă și distrugere din culpă.

Anchetatorii au arătat că la data de 30.11.2014, ora 03:30, lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Poliţiei municipiului C-lung Moldovenesc, jud. Suceava s-au sesizat din oficiu cu privire la producerea unei explozii la un restaurant de pe raza municipiului C-lung Moldovenesc, aparținând persoanei juridice inculpate în prezenta cauză, în urma căreia a rezultat moartea a trei angajate şi vătămarea integrităţii corporale a altei angajate care a suferit arsuri de gradul I și II pe 6% din suprafața corpului, pe întreaga suprafață a feței și jumătatea antebrațului drept. De asemenea, urmare a deflagraţiei a rezultat avarierea a două autoturisme aflate în parcarea restaurantului.

like facebook, suceava, news, stiriDin actele de urmărire penală efectuate în cauză a rezultat că restaurantul în care s-a produs explozia aparține persoanei juridice inculpate în prezenta cauză, iar administrator era persoana fizică inculpată în prezenta cauză (până la data inculpării sale). Unitatea de consum în discuţie şi-a început activitatea cu specific de servire a populaţiei în cursul lunii noiembrie 2013, cu program non stop, fără a deţine avizul de specialitate al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava. Bucătăria funcționa într-o încăpere alăturată localului, alimentele fiind preparate la un aragaz pentru uz casnic şi o maşină profesională de gătit, achiziţionată second hand.

Iniţial, aparatura de bucătărie era alimentată cu gaz metan din butelii normale, de provenienţă autohtonă, însă, ulterior, pentru reducerea costurilor, administratorul localului – inculpatul – a achiziţionat butelii de dimensiuni duble, de provenienţă ucraineană, în care era încărcat conţinutul de gaz a două butelii de proveniență românească. Inculpatul a sesizat în scurt timp oportunitatea reducerii costurilor pentru alimentarea cu gaz a aparaturii de gătit, astfel că, din primăvara anului 2014 a început să încarce buteliile de provenienţă ucraineană cu gaz petrolier lichefiat la staţiile de alimentare cu carburant din oraș. Butelia cu GPL alimenta maşina de gătit prin intermediul unui furtun de presiune normal.

La sfârşitul lunii octombrie 2014, inculpatul, administratorul societăţii, s-a deplasat cu autoturismul proprietate la o staţie de alimentare cu GPL unde a încărcat la nivelul „plin” două butelii cu GPL. Cele două butelii au fost depozitate lângă buteliile de provenienţă românească. La mijlocul lunii noiembrie 2014, una dintre aceste butelii a fost montată la maşina de gătit, înlocuind-o pe cea al cărei gaz se terminase. Butelia adusă în bucătărie era imediat racordată la maşina de gătit ale cărei ochiuri de gatit funcţionau pe principiul flăcării de veghe, astfel că era înlăturat pericolul unei explozii prin aceea că suprapresiunea era eliberată prin consum.

În seara de 29.11.2015, la ora 21:56, prietenul unei angajate a introdus în bucătărie o butelie de provenienţă ucraineană, de culoare roşie, încărcată cu GPL, pe care a depozitat-o într-unul din colţurile bucătăriei, probabil în vederea racordării la aparatul de gătit.

La data de 30.11.2015, la ora 03:29 în incinta bucătăriei restaurantului a avut loc o explozie, cu urmări grave, respectiv distrugerea imobilului, decesul a trei angajate, vătămarea integrităţii corporale a altei angajate care a suferit arsuri de gradul I și II pe 6% din suprafața corpului, pe întreaga suprafață a feței și jumătatea antebrațului drept. De asemenea urmare a deflagraţiei a rezultat avarierea a două autoturisme aflate în parcarea restaurantului.

Din cercetări s-a stabilit că buteliile de proveniență ucraineană nu prezentau garanții în exploatare. Dacă acestea ar fi corespuns testelor ISCIR ar fi putut fi folosite la instalațiile de gătit sau încălzire. Acest tip de butelii nu pot fi încărcate în stațiile pentru umplerea rezervoarelor GPL – auto.
De asemenea, toate cele trei butelii ucrainene nu erau sigure în funcționare și nu mai fuseseră verificate de către ISCIR din 1995.
Producerea exploziei s-a datorat ruperii ceasului regulator de la butelia ucraineană care alimenta cu gaz mașina de gătit, ce a avut drept consecință ruperea ștuțului de prindere a ceasului regulator și eliberarea gazului în incinta bucătăriei, acesta aprinzându-se instantaneu. Gazul aprins a format o flacără care a lovit butelia ucraineană încărcată cu GPL, la partea superioară, încălzind metalul până la incandescență fapt ce a avut drept consecință creșterea vertiginoasă a presiunii din recipient până la o valoare la care virola buteliei a cedat, producându-se astfel explozia și incendiul

În urma anchetei s-a reținut că faptele inculpatului – persoană fizică, administrator al societății comerciale, precum și faptele inculpatei – persoană juridică de a nu asigura un echipament de muncă fără pericol pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor, precum și a măsurilor de protecție adecvate împotriva spargerii echipamentului de muncă (recipient – butelie de 5 litri), ceea ce a dus la decesul a trei angajate, vătămarea corporală a altei angajate, distrugerea incintei restaurantului şi avarierea a două autoturisme aflate în parcarea restaurantului, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă prev. de art. 349, alin. 1 Cod penal, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă prev. de art. 350 alin. 1 Cod penal şi distrugere din culpă prev. de art. 255, alin. 1 și 2 Cod penal, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 și 2 Cod penal.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului pentru garantarea reparării pagubei produse prin infracțiune asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, prezente și viitoare ale inculpaților până la concurența sumei de 108.000 euro, fiind aplicate asupra bunurilor mobile și imobile identificate.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc.

Încă o femeie a murit în urma exploziei de la Câmpulung. O altă victimă transportată la Iaşi cu elicopterul SMURD

FOTO & VIDEO Explozie la un restaurant din Câmpulung Moldovenesc. Două femei au murit, iar două sunt în stare gravă (Update)


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*