Vineri 19 Aprilie 2024, Actualizat acum 109 zile 12:00 am

FOTO Sărbătoarea Roadelor, la a XVIII-a ediție, la Solonețu Nou

La Solonetu Nou a avut loc cea de-a XIII-a editie a ʺSarbatorii Roadelor – Dozynkiʺ. Aceasta este o sarbatoare populara legata de obiceiurile de multumire pentru incheierea secerisului si a lucrului in camp, precum si pentru roadele culese. Sarbatoarea se organizeaza in semn de recunostinta lui Dumnezeu pentru roadele de peste an.

Manifestarile au inceput la ora 11:00 cu Sfanta Liturghie solemna oficiata de preotii din decanatul de Bucovina, dar si preoti din Polonia, unde s-au sfintit painile si cununile si s-au depus daruri.
like facebook, suceava, news, stiri
Ca in fiecare an, fiecare comunitate a avut un stand de prezentare a roadelor unde gospodarii au expus roadele pamantului si au prezentat preparatele cele mai frumoase, bune si gustoase.

La spectacolul folcloric au participat Kapela „Pieczarki” din Małopolska – Polonia, orchiestra tinerilor suflători din Skawa – Polonia, precum si ansamblul „Sołonczanka” din Solonețu Nou. Sărbătoarea Roadelor din Solonețu Nou este o excelentă ocazie de a cunoaște comunitatea poloneză din România, vecinii ei și chiar Polonia însăși. Atunci Polonia poate fi simțită, văzută și chiar „gustată”.

Actual este sărbătoarea agricultorilor care mulțumesc pentru roadele culese și, din fericire, a pierdut caracterul ideologic din perioada comunistă. Inseparabil legate de această sărbătoare sunt Sfintele Liturghii solemne, în timpul cărora se sfințesc pâinea și cununile și se depun daruri. Sărbătoarea Roadelor se încheie cu un festin popular, adeseori cu etalare şi degustare de produse, feluri de mâncare, concerte și petrecere populară.

La evenimet au participat: senatorul R.P. Andrzej Pająk – membru al Comisiei pentru Problemele Emigraţiei şi Legătura cu Polonezii din diaspora, delegatia din Voievodatul Podkarpacie condusa de Ewa Draus – consilier, delegatia din Voievodatul Podkarpacie condusa de Witold Kochan – director al Cancelariei Consiliului de Conducere, militari ai schimbului III ai Contigentului Militar Polonez condusi de comandantul maj. Marcin Szulewa, Nicolae Sava – viceprimarul comunei Cacica, Victoria Longher – deputat din partea minoritatii polone in Parlamentul Romaniei, Ghervazen Longher – presedintele Uniunii Polonezilor din Romania, proferi universitari din Polonia si Romania, precum si membrii comuntatilor de polonezi din Cacica, Gura Humorului, Solonetu Nou, Zlotnic (Polonia), Poiana Micului, Plesa, Paltinoasa, Moara, Iasi, Constanta, Bucuresti, Suceava, Siret, Vicsani, vecinii nostri romani din Pirtestii de Sus, si cei ucraineni din Cacica.

Copiii au avut ocazia sa participe la un concurs cu premii la care cei mai buni au putut castiga 5 tablete. De asemenea, ei au fost animati de Teatrul ʺCzwarte Miastoʺ din Gdynia, Polonia.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*