Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

Preoții și credincioșii din Protopopiatul Fălticeni au donat sânge pentru pacienții care au nevoie de transfuzii

Pentru întâmpinarea crizei acute de sânge din spitale şi pentru a veni în ajutorul pacienţilor care au nevoie de transfuzii pentru diferite intervenţii chirurgicale, preoţii şi credincioşii din parohiile Protopopiatului Fălticeni au participat sâmbătă, 1 septembrie 2018, la o campanie umanitară de donare de sânge. Acţiunea s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în colaborare cu Centrul „Dorna Medical” şi Centrul de Transfuzie Judeţean Suceava, scrie Ziarullumina.ro.

like facebook, suceava, news, stiriCampania de donare de sânge s-a numit „Dăruim sânge pentru viaţă” şi a avut loc la Centrul de Imagistică şi Analize „Dorna Medical” din Fălticeni. Protopopiatul a făcut cunoscută acţiunea la nivelul municipiului Fălticeni, dar şi în toate parohiile arondate, cu scopul de a implica pe cei care doresc a-i ajuta pe semenii aflaţi în suferinţă.

Echipa medicală de la Centrul de Transfuzii Sanguine din Suceava s-a deplasat şi a asigurat şi aparatura necesară recoltării de sânge. Primilor donatori – preoţi şi credincioşi – li s-a alăturat şi prof. Gheorghe Coman, primarul municipiului Fălticeni.

Pe parcursul zilei s-au înregistrat 100 de donatori. Numărul celor care s-au prezentat a fost mai mare, însă nu au putut dona toţi din diverse motive medicale. Campania poate fi considerată un succes, strângându-se cantitatea de 45 de litri de sânge. Printre donatori au fost şi 18 preoţi împreună cu familiile lor, care vor dona şi tichetele de masă pentru bătrânii aflaţi în grija Aşezământului Social Filantropic „Sfântul Apostol Andrei” din Fălticeni.

Personalul specializat în recoltarea de sânge a fost condus de medicul Maria Pilat, care a observat că tot mai multe persoane doresc şi înţeleg importanţa donării sângelui. Medicul a subliniat că gestul preoţilor din protopopiat poate fi considerat un model vrednic de urmat: „Mulţumim în numele pacienţilor care vor beneficia de sângele donat şi sperăm că acest gest umanitar va fi un exemplu pentru mulţi dintre noi. Mulţumim Protopopiatului Fălticeni pentru iniţiativa acestei campanii de donare de sânge realizată în colaborare cu «Dorna Medical», dar şi preoţilor şi credincioşilor. Rămânem cu speranţa că aceste gesturi, care la prima vedere sunt mici, vor salva viaţa unor semeni”. Alături de doctorul Maria Pilat au fost asistenţii medicali Adriana Popescul, Lăcrămioara Petrache, Doiniţa Romaşcan, Nicoleta Iftimie, iar din partea „Dorna Medical” asistent medical Mihaela Iftode.

„Am dorit de mult timp să organizăm această acţiune de donare de sânge, care reprezintă un act de binefacere faţă de aproapele aflat în suferinţă. Dorim ca prin această campanie umanitară să fim solidari cu personalul medical din spitale, care are grijă de enoriaşii noştri aflaţi în suferinţă şi care au nevoie mare de ajutor. Ştim că, în general, numărul de donatori este destul de mic, dat fiind necesarul de sânge pentru intervenţiile chirurgicale din spitale, mai ales în cazul accidentelor auto sau transplanturilor de organe. De aceea am dorit şi noi să contribuim, dar mai ales am dorit să atragem atenţia asupra necesităţii ajutorării aproapelui. Sperăm că acest act de milostenie se va repeta, deoarece nevoia de sânge este foarte mare în spitale, ţinându-se cont că sunt foarte mulţi bolnavi care aşteaptă să fie operaţi şi sunt amânaţi din cauza lipsei sângelui. Acest spirit civic va continua, pentru că mereu Biserica este alături de cei aflaţi în nevoi, nu doar sufleteşte, ci şi trupeşte”, a declarat protoiereul Protopopiatul Fălticeni, părintele Adrian Dulgheriu.

Viitoarea campanie de donare de sânge în Protopopiatul Fălticeni se va desfăşura în primăvara anului viitor, dorindu-se ca astfel de acţiuni să devină o obişnuinţă în a-i ajuta pe cei care sunt în suferinţă pe paturile de spital.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*