Miercuri 24 Aprilie 2024, Actualizat acum 114 zile 12:00 am

Vineri este Izvorul Tămăduirii. Ce trebuie să faci în această mare sărbătoare

Vineri, in Saptamana Luminata, ortodoxia sarbatoreste Izvorul Tamaduirii, un mare praznic ce dateaza din a doua jumatate a primului mileniu crestin. Se face referire la o vindecare minunata a unui orb ce si-a recapatat vederea dupa ce si-a udat fata cu apa unui izvor situat intr-o padure din apropierea Constantinopolului. Biserica zidita din ordin imparatesc pe locul unde era situat acel izvor a primit hramul “Izvorul Tamaduirii”.

like facebook, suceava, news, stiriLa sarbatoarea de astazi mergem cu gandul si cu inima mai ales spre Maica Domului, cea care s-a dovedit izvor al dumnezeirii, prin nasterea Mantuitorului.

In toate bisericile si manastirile, dupa Sfanta Liturghie, se savarseste slujba de sfintire a apei (aghiasma mica), dupa o randuiala adecvata Saptamanii Luminate.

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, care mai este numită şi Vinerea Luminată, iar popular – Fântâniţa sau Vinerea Scumpă – este însoţită la români de nenumărate tradiţii şi obiceiuri. În 2018, credincioșii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii vineri, 13 aprilie. Potrivit tradiției, la puțin timp înainte de ajunge împărat, Leon cel Mare s-a plimbat printr-o pădure de lângă Constantinopol. Acolo, el a întâlnit un bătrân orb care i-a cerut să-i dea apă și să-l ducă în cetate. Leon a căutat în zadar un izvor pentru a-l ajuta pe bătrânul sărman. Ulterior, Leon a auzit-o pe Fecioara Maria spunându-i: „Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure și luând cu mâinile apă tulbure potolește setea orbului și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați”.

 Leon a ascultat-o pe Fecioara Maria și a reușit să găsească un un izvor din care să îi dea orbului să bea apă. Mai mult, cu acea apă, Leon l-a spălat pe față pe bătrân, iar acesta a început să-și recapete vederea.

După ce a ajuns împărat, Leon a ctitorit o biserică lângă acel izvor miraculos, potrivit calendarulortodox.ro. Pe vremea lui Iustinian, pe când acesta suferea de o maladie gravă, împăratul s-a vindecat după ce a băut apă din acel izvor. Conform credincioșilor, de-a lungul timpului, acest izvor a vindecat foarte mulți bolnavi.

 Ortodocșii se duc la biserică pentru a participa la slujba de sfințire a apei, care poartă numele de Aghiasma Mică. După ce preotul sfințește apa, acesta îi stropește pe credincioși în timp ce se cântă troparul: „Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta. Biruința binecredincioșilor creștini asupra celui potrivinic dăruiește și cu crucea Ta păzește pe poporul tău”. Conform tradiției populare, agheasma alungă spiritele rele și necazurile, potrivit dcnews.ro.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Vineri este Izvorul Tămăduirii. Ce trebuie să faci în această mare sărbătoare | Moldova24

Lăsați un comentariu

*