Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

Decizie definitivă în cazul plutonierului adjunct care angaja soldați pe șpagă. Cum l-au pedepsit magistrații

militar

Plutonierul adjunct din cadrul Unității Militare 02541 Câmpulung Moldovenesc (Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare), Marius Smadici,  care angaja soldați în Armată pe șpagă a fost condamnat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel Suceava. Magistrații au respins apelurile DNA și ale lui Șamdici și a menținut decizia  Tribunalului Suceava de condamnare la patru ani și șase luni de închisoare.

like-facebookÎn același dosar, Codrin Irinel Mihalcea, colonel în cadrul în cadrul Direcţiei de Contrainformaţii şi Securitate Militară, și Cristian Gabriel Ceapă, lucrător comercial, au fost achitați.

Adrian Caia, soldat gradat profesionist în cadrul U.M. 01407 Piatra Neamţ, a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani. Mihai Valentin Cîrlan a primit un an și zece luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani, Costică Gherasim a primit un an și patru luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani.

Anchetatorii au arătat că în perioada februarie – iulie 2016, Smadici Marius, plutonier adjunct în cadrul U.M. 02541 Câmpulung Moldovenesc (Centrul Zonal de Selecție și Orientare), a pretins de la 12 persoane, printre care și Cîrlan Mihai Valentin și Ceapă Cristian Gabriel, sume cuprinse între 500 și 2.000 de euro și a primit în total 10.500 euro. Banii respectivi au fost pretinși și primiți de inculpat pentru a le facilita acestora trecerea unor probe eliminatorii (testul psihologic, proba sportivă) pe care persoanele respective trebuiau să le susțină în cadrul U.M. 02541 Câmpulung Moldovenesc în vederea angajării în cadrul M.Ap.N. ca soldat gradat profesionist, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra membrilor comisiei de examinare.

Inculpatul i-a ajutat pe acești candidați prin aceea că le-a pus la dispoziție variantele de teste psihologice cu o zi înainte de susținerea testului psihologic eliminatoriu. Toți candidații care au susținut testul psihologic în această modalitate au fost declarați admiși.

În cazul pretinderii și primirii sumei de 1600 de euro de la unul dintre candidați, inculpatul Smadici Marius a lăsat să se înțeleagă că are influență și asupra comisiei de examinare în cadrul probei sportive eliminatorii, ce urma a fi dată de către persoana respectivă. Astfel, inculpatul l-a condus pe candidat în incinta unității militare unde a doua zi urma să fie susținută proba sportivă, arătându-i în ce va consta efectiv proba sportivă și lăsându-l să se pregătească pe traseul respectiv. A doua zi, în urma susținerii testării sportive, candidatul a fost declarat admis.

În cazul candidatului Cîrlan Mihai Valentin, banii au fost remiși plutonierului adjunct Smadici Marius de inculpatul Gherasim Costică, unchiul primului.
În același context, în unele cazuri inculpatul Caia Adrian a fost cel care a intermediat o parte dintre întâlnirile inculpatului Smadici Marius cu viitorii candidați la examen.

În aceeași perioadă, inculpatul Mihalcea Codrin Irinel, fără a avea acordul organelor de urmărire penală (sesizate anterior despre cele menționate mai sus) l-a trimis pe inculpatul Năstase Ciprian Ionuţ în municipiul Câmpulung Moldovenesc pentru a intermedia întâlnirea dintre inculpaţii plutonierul adjunct Smadici Marius și Ceapă Cristian Gabriel, întâlnire în urma căreia acesta din urmă a luat cunoştinţă, fără drept, de subiectele ce constituiau obiectul examinării psihologice pe care trebuia să o susţină în ziua următoare în cadrul Centrului Zonal de Selecţie şi Orientare Câmpulung Moldovenesc.

Inculpatul Năstase Ciprian Ionuţ, fără a avea acordul organelor de urmărire penală, dar cu ştiinţa inculpatului Mihalcea Codrin Irinel, a înregistrat audio/video această întâlnire cu ajutorul unui ceas personal, şi, la instigarea inculpatului Mihalcea Codrin Irinel, a ascuns această probă organelor de urmărire penală, fiind îngreunate astfel cercetările efectuate în cauză.

În cauză, procurorii militari au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de 200 lire sterline şi 9.000 lei aparţinând inculpatului Smadici Marius. De asemenea, aceeași măsură a fost dispusă și cu privire la suma de 500 euro aparţinând inculpatului Caia Adrian Constantin.

De asemenea, procurorii militari au mai propus anularea concursului susţinut de către mai multe persoane printre care și inculpații Ceapă Cristian Gabriel și Cîrlan Mihai Valentin, în perioada iunie – iulie 2016, în cadrul Centrului Zonal de Selecţie şi Orientare Câmpulung Moldovenesc în vederea ocupării unor posturi de soldaţi gradaţi profesionişti în cadrul M.Ap.N.”, susțin procurorii.

Plutonier adjunct de la o unitate militară din Suceava, reținut pentru trafic de influență. Lua bani pentru facilitarea testului psihologic


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Decizie definitivă în cazul plutonierului adjunct care angaja soldați pe șpagă. Cum l-au pedepsit magistrații | Moldova24

Lăsați un comentariu

*