Luni 29 Aprilie 2024, Actualizat acum 119 zile 12:00 am

Case memoriale false descoperite în judeţul Suceava

Experţii trimişi în control cu ocazia unei solicitări bizare au descoperit că, pe raza judeţului Suceava, se găsesc două case memoriale false. Una dintre cele două clădiri se află în oraşul Fălticeni, iar pe plăcuţa de pe faţadă stă scris că ar fi fost locuită de scriitorul Ion Creangă. A doua casă memorială fictivă se găseşte în localitatea Călineşti-Şerbăuţi, iar mesajul de întâmpinare pentru vizitatori arată că poetul Mihai Eminescu ar fi stat acolo în copilărie, scrie Adevarul.

Totul a ieşit la iveală după ce Niculina Grumăzescu, o localnică din Fălticeni, a propus  Consiliului Judeţean Suceava să-i cumpere casa. Femeia şi-a însoţit cererea cu următoarea descriere: „este locul în care marele povestitor Ion Creangă şi-a trăit partea a treia din «Amintiri din copilărie», pe vremea când învăţa la Şcoala de Catiheţi, situată într-o clădire de vizavi. Precizez că şi mobilierul casei este vechi, din secolul al XIX –lea, câteva piese de muzeu, cărţi şi acte oficiale păstrate în original aparţinând chiar familiei la care Ion Creangă a stat în gazdă“.

300.000 de euro, preţul cerut pentru casă Femeia a solicitat administraţiei judeţene suma de 300.000 de euro pentru clădirea în care ar fi trăit cândva Ion Creangă. În trecut, Grumăzescu a mai încercat să vândă casa Ministerului Culturii şi Primăriei Fălticeni, însă de fiecare dată a fost refuzată. Ea a încercat să explice că nu o mai poate întreţine din pensia sa şi de aceea doreşte să o înstrăineze.

Citeste mai mult: adev.ro/ovuux7


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Case memoriale false descoperite în judeţul Suceava | Moldova24

Lăsați un comentariu

*