Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

Furturi și bătăi în școlile sucevene. Vezi unitățile de învățământ unde au fost cele mai multe probleme!

Zeci de elevi, dar și profesori și părinți au fost implicați în scandaluri, în perioada septembrie 2016- iunie 2017, în școli sau în apropierea lor. Potrivit unei statistici a Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, în această perioadă au fost sesizate 45 infracțiuni, în scădere cu 5 față de anul școlar 2015-2016, majoritatea fiind comise în incinta unităților de învățământ (40 infracțiuni), zone unde forțele de ordine (poliție, jandarmi, poliție locală) nu pot monitoriza, interveni și preveni incidentele și doar 5 în zona adiacentă acestora.

Din totalul sesizărilor, 29 infracțiuni au fost comise în mediul urban și 16 în mediul rural.
Cele 45 de evenimente s-au înregistrat în 36 de unități de învățământ, respectiv în: 10 colegii sau licee, 23 şcoli gimnaziale, 1 grădiniță și 2 alte unități de învățământ.

La comiterea acestor infracţiuni au participat ca autori, 38 de elevi, 4 cadre didactice, 2 părinți/tutori și 2 din alte categorii, iar ca victime ale infracțiunilor 38 de persoane au fost din rândul elevilor, 3 din rândul cadrelor didactice, 1 părinte/tutore și 3 din alte categorii.

În structura infracţiunile sesizate, primele 3 locuri le dețin faptele de loviri sau alte violențe cu 55,5% (respectiv 25 fapte) urmate de cele 9 infracțiuni de vătămare corporală din culpă, (20%) și 4 de furt (8,8%).

În mediul urban:

În municipiul Suceava au fost 7 fapte, 5 infracțiuni de loviri sau alte violențe din care 2 la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, câte 1 la Liceul cu Program Sportiv Suceava, Şcoala Gimnazială nr.7 și Colegiul Naţional „Petru Muşat”, 1 de vătămare corporală din culpă la Şcoala Generală nr.4 și 1 de tâlhărie la Centrul de Educație Incluzivă Burdujeni.

În municipiul Vatra Dornei au fost 6 fapte, 2 infracțiune de loviri sau alte violențe, ambele la Şcoala Gimnazială nr.4 și 4 de vătămare corporală din culpă la Liceul Teoretic „Ion Luca”, Şcoala Gimnazială nr.1, Școala Generală nr.2 și Grădinița ”Scufița Roșie”.

În municipiul Rădăuți au fost 5 fapte, 4 de loviri sau alte violențe, 2 Colegiul Tehnic, 1 la Şcoala Generală „Gheorghe Popadiuc” și 1 la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” și 1 de furt la Școala Generală ”Regina Maria”. La Gura Humorului au fost 4 fapte, toate de loviri sau alte violențe din care 2 la Colegiul ”Alexandru cel Bun”, 1 la Școala Gimnazială nr.1 și 1 la Centrul Școlar ”Sf. Andrei”, iar în orașul Siret 2 fapte de loviri sau alte violențe, ambele la Colegiul „Laţcu Vodă”. La Vicovu de Sus au fost 2 fapte, 1 de loviri sau alte violențe și 1 de vătămare corporală din culpă, ambele la Liceul Tehnologic ”Ion Nistor”, în
municipiul Câmpulung Moldovenesc a fost o faptă de loviri sau alte violențe la Şcoala Specială din localitate; iar în municipiul Fălticeni o faptă de loviri sau alte violențe la Şcoala Gimnazială nr.3 ”Mihai Sadoveanu”. Un furt s-a înregistrat și în orașul Solca, la Liceul Tehnologic ”Tomșa Vodă”.

În mediul rural:

În zona municipiului Câmpulung Moldovenesc au fost 4 fapte, 1 de loviri sau alte violențe și 2 de amenințare, toate la Şcoala Gimnazială din comuna Moldova Suliţa și 1 de purtare abuzivă la Școala ”Iorgu G. Toma” din comuna Vama, în zona municipiului Rădăuți: 4 fapte din care 1 de loviri sau alte violențe Şcoala Gimnazială din comuna Dornești, 1 de furt la Liceul Tehnologic ”Vasile Gherasim” din comuna Marginea, 1 de vătămare corporală din culpă la Școala Gimnazială din comuna Burla și 1 de distrugere Școala Gimnazială din comuna Frătăuții Vechi.

În zona municipiului Suceava au fost 3 fapte, din care 1 de loviri sau alte violențe și 1 de furt la Şcoala Generală „ Dimitrie Păcurari” din comuna Şcheia și 1 de loviri sau alte violențe la Școala Gimnazială Știrbăț din comuna Udești, iar în zona municipiului Vatra Dornei- 2 fapte, ambele de vătămare corporală din culpă 1 la Şcoala Gimnazială Neagra Şarului din comuna Șaru Dornei și 1 la Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” din comuna Cârlibaba.

În zona orașului Gura Humorului a fost o faptă de loviri sau alte violențe la Şcoala Gimnazială din comuna Berchişeşti, în zona municipiului Fălticeni o faptă de lipsire de libertate, la Școala Gimnazială din comuna Cornu Luncii; iar în zona orașului Vicovu de Sus o faptă de distrugere la Școala Gimnazială din comuna Ulma.

„La infracţiunile sesizate în unităţile de învăţământ, s-au întocmit analize de caz, stabilindu-se motivele şi împrejurările săvârşirii faptelor, care au reliefat următoarele aspecte: infracțiunile de lovire și alte violente sesizate au avut un caracter spontan, unele având drept cauză joaca elevilor (bruscări, loviri cu bulgări de zăpadă, etc.); majoritatea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă s-au produs prin autoaccidentări, în timpul orelor de educație fizică, sau în timpul recreației”, transmit reprezentanții IPJ Suceava.

Totodată, la nivelul I.P.J. Suceava au fost identificate și unele cauze favorizatoare comiterii infracțiunilor din mediul școlar, respectiv: lipsa unor măsuri eficiente de pază şi control acces la unele unităţi în învăţământ, conform Legii nr.333/2003 modificată; nerespectarea regulilor de acces în incinta unităţilor de învăţământ, conform regulamentelor de ordine interioară; lipsa de supraveghere a elevilor pe perioada pauzelor și apariția unor conflicte spontane generate de joaca acestora; numărul mare de minori lăsaţi fără supraveghere, pe fondul plecării părinţilor la muncă în străinătate; anturajul, teribilismul, consumul de alcool, sau substanțe halucinogene în rândul tinerilor; proliferarea violenţei în mass-media prin prezentarea diverselor evenimente cu impact violent.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*