Luni 06 Mai 2024, Actualizat acum 126 zile 12:00 am

ATOP Suceava: Un număr mare de posturi de poliție au solicitat înnoirea parcului auto și dotarea cu calculatoare și imprimantă

Reprezentanții ATOP Suceava au identificat o serie de probleme de la nivelul județelor Suceava și consideră că este necesară instalarea camerelor de supraveghere video în toate localitățile.

De asemenea, potrivit ATOP, au fost semnalate disfuncționalități de colaborare între structurile de ordine publică și administrația publică, aspecte corectate la Șcheia, Rădăuți, Mitocu Dragomirnei, Liteni.

În majoritatea localităților unde au avut loc întâlniri cu reprezentanții ATOP, cetățenii, primarii, consilierii locali, inclusiv lucrători de poliție au solicitat regândirea locului șefului de post care trebuie să-și desfășoare activitatea numai în comună, să nu mai fie folosit în misiuni de patrulare intercomunale, determinând ca postul de politie să rămână închis. Cetățenii se consideră mai în siguranță având postul de poliție încadrat numeric și calitativ, cu lucrători stabili în localitatea în care locuiesc.

„Considerăm că se impune o mai eficientă implicare din partea secțiilor de poliție rurală care are au arondate posturi de poliție, pentru planificarea, organizarea și desfășurarea misiunilor de ordine publică în mediul rural. S-a solicitat, de asemenea, reînființarea a două posturi de jandarmi în localitățile Dolhasca și Vicovu de Sus”, susțin reprezentanții aTOP.

În ședințele de consiliu județean și în ședințele ATOP s-au solicitat acțiuni mai hotărâte pentru asigurarea fondurilor necesare consolidării și reabilitării a 6 posturi de poliție aflate într-un grad avansat de degradare, iar ultimele date indică faptul că vor fi asigurate aceste fonduri.

Un accent important s-a pus pe identificarea de către consiliilor locale a resurselor bănești pentru introducerea sau extinderea sistemului de supraveghere video, cu mențiunea că într-un număr important de localități acest sistem funcționează, fiind monitorizat de dispeceratul poliției locale.

Un număr mare de posturi de poliție au solicitat înnoirea parcului auto, în special în localitățile de frontieră, precum și dotarea cu calculatoare și imprimantă (spre exemplu, postul de Poliție Putna).
S-a semnalat de către administrațiile locale și de către cetățeni insuficiența prezenței polițiștilor de la compartimentele de circulație la decongestionarea traficului auto în municipiul Rădăuți, precum și în ceea ce privește combaterea unor încălcări ale legii privind regimul circulației pe drumurile publice, așa cum ar fi în comuna Ulma. De asemenea, în cadrul acestor discuții, s-a solicitat de către cetățeni realizarea de trotuare, în special în mediul rural.

Un alt aspect a fost cel referitor la lipsa accesului la baza de date al polițiilor locale, cu excepția celei din Suceava, demarându-se demersurile necesare pentru întocmirea procedurii specifice pentru administratorul bazei de date, cu sprijinul I.P.J. și Poliția Locală Suceava.

Altă constatare privind faptele infracționale comise de către minori au la bază faptul că în ancheta socială întocmită de către primărie nu se concluzionează documente cu decăderea părinților și internarea minorilor în centrul de asistență și protecție a copiilor (exemplu Șcheia).

În localități precum Șcheia și Gălănești au fost constatate cazuri de indisciplină în aplicarea Legii nr. 50/1991privind construcțiile și s-a solicitat intrarea în legalitate. Totodată, s-a solicitat Arhitectului șef al județului ca în Planurile Urbanistice Generale ale localităților să se prevadă distinct drumurile aferente atelajului hipo.

De asemenea, s-a susținut necesitatea asigurării unor fonduri bănești pentru tipărirea unor materiale informative pliante (broşuri) şi distribuite publicului pentru a cunoaşte rolul şi sprijinul care-l poate acorda ATOP comunităţilor în eficientizarea serviciului polițienesc;

Au fost constatate în majoritatea localităților că administrația locală se preocupă de asigurarea ordinei și siguranței civice prin emiterea unor HCL, care stabilesc un cod de conduită civică, dar și măsuri coercitive pentru prevenirea unor acțiuni care aduc prejudicii persoanei, patrimoniului public sau privat.

Au fost făcute recomandări pentru eficientizarea activității cu paza umană a localităților conform Planului de pază a localității, precum și instalarea sistemelor tehnice de securitate, respectiv echipamente de supraveghere video instalate în spațiul public, în locuri aglomerate, în târguri şi oboare, la intrarea în şcoli şi grădiniţe, precum și echipamente de detecție și alarmare la efracție instalate la instituțiile publice, agenți economici, obligativitate prevăzută în Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, cu modificările ulterioare şi din H.G. 301/2012 actualizată pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii 333/2003.

Asigurarea fondurilor necesare, în fiecare an, la nivelul localităţilor pentru îmbunătăţirea confortului public: vizibilitate pe timp de noapte, în locuri aglomerate, în târguri şi oboare, la intrarea în şcoli şi grădiniţe, monitorizarea magazinelor şi barurilor unde frecvent se vând produse nepermise minorilor ( ţigări, alcool);

Organizarea unor dezbateri publice de către autorităţile locale, cu largă participare din partea tuturor instituţiilor din localitate, pentru creşterea gradului de încredere în poliţie, jandarmerie, poliție locală şi în ATOP, ca organizaţii care au scop comun de creștere a gradului de siguranță a persoanei.

Constatarea cauzelor delicvenţei din zona unităţilor de învăţământ, care sunt determinate de nerespectarea regulilor de acces în incinta unităţilor de învăţământ, conform regulamentelor de ordine interioară, ineficiența măsurilor de pază şi control acces la unităţile în învăţământ, conform Legii nr.333/2003 modificată, lipsa de supraveghere a elevilor pe perioada pauzelor dintre cursuri, numărul mare de minori necontrolați/neverificați, pe fondul plecării părinţilor la muncă în străinătate, anturajul, teribilismul, consumul de alcool sau substanţe halucinogene în rândul elevilor.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*