Sâmbătă 27 Aprilie 2024, Actualizat acum 117 zile 12:00 am

Tot mai mulți bicicliști implicați în accidente la Suceava. Vezi avertizările Poliției!

Aproape că nu există săptămână fără un accident în care să fie implicați bicicliști, în județul Suceava. Tocmai de aceea, polițiștii țin sătragă un semnal de alarmă și să le recomandate celor ce urcă pe biciclete să urmeze anumite reguli pentru a nu fi răniți.

La data de  10.07.2017, în jurul orei 16.30, un tânăr de 23 ani, din satul Gulia, oraşul Dolhasca, în timp ce circula pe bicicletă, pe Bulevardul Corneliu Coposu, din municipiul Suceava, la intersecţia cu str. Calea Obcinilor, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare şi s-a izbit de bordura de pe partea dreaptă a drumului, suferind leziuni ușoare. Biciclistul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză s-a întocmit un dosar ce cercetare penală sub aspectul infracţiunii de„ vătămare corporală din culpă”.

La 10.07.2017, în jurul orei 20.30, un bărbat de 68 de ani, din municipiul Rădăuți, în timp ce conducea o bicicletă pe str. Mihai Viteazul, din localitatea de domiciliu, ajungând la intersecția cu str. Bogdan Vodă s-a dezechilibrat și a căzut pe partea carosabilă, suferind leziuni ușoare.

Biciclistul a refuzat să fie testat cu aparatul alcooltest și să îi fie recoltate probe în vederea stabilirii alcoolemiei.

La 10.07.2017, în jurul orei 23.30, la Spitalul Municipal Rădăuți a fost adus un bărbat de 49 ani, din comuna Horodnic de Sus, care a declarat că a căzut de pe bicicletă pe raza localității de domiciliu. În urma verificărilor efectuate a rezultat că la 10.07.2017, în jurul orei 19.00, bărbatul se deplasa cu bicicleta pe DC neclasificat din localitatea Horodnic de Sus, pe sector de drum acoperit cu pietriș, moment în care s-a dezechilibrat și a căzut pecarosabil suferind leziuni corporale ușoare. După accident a fost anunțat fiul acestuia, care în jurul orei 22.00 l-atransportat cu autoturismul proprietate la spital. Victima a declarat că a consumat bere, dar a refuzat testarea cu aparatul etilotest și recoltarea de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Polițiștii reamintesc cetăţenilor faptul că nerespectarea legislaţiei specifice de cătrebiciclişti se sancţionează cu amenzi din clasa a trei de sancţiuni.

Nerespectarea acestor reguli se sancţionează cu 6 – 8 puncte-amendă. Un punct-amendă reprezintăvaloric 10% din salariul minim brut pe economie, deci 145 lei.

Astfel, se interzice conducătorilor de biciclete:a) să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificaţia”Accesul interzis bicicletelor”;b) să înveţe să conducă biciclete sau mopede pe drumurile intens circulate;c) să circule pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate pistespeciale destinate lor;d) să circule fără a ţine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale;e) să circule în paralel, cu excepţia situaţiilor când participă la competiţiisportive organizate;f) să circule în timp ce se află sub influenţa alcoolului, a produselor orisubstanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;g) să se ţină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sauîmpins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;h) să transporte o altă persoană, cu excepţia copilului până la 7 ani, numai dacăvehiculul are montat în faţă un suport special, precum şi a situaţiei cândvehiculul este construit şi/sau echipat special pentru transportul altor persoane;i) să circule pe partea carosabilă în aceeaşi direcţie de mers, dacă există o calelaterală, o potecă sau un acostament practicabil, ce poate fi folosit;j) să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatealor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulaţia celorlalţiparticipanţi la trafic;Pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteiatrebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani.- Se recomandă ca, în circulaţia pe drumurile publice, biciclistul să poarte cascade protecţie omologată.- Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulaţieibicicletelor, acestea, precum şi mopedele vor fi conduse numai pe pista respectivă.- În circulaţia pe drumurile publice bicicleta trebuie să fie: prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace; prevăzută cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie; dotată cu sistem de avertizare sonoră; se interzice echiparea şi folosireasistemelor de avertizare sonoră specifice autovehiculelor; echipată în faţă cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu luminăde culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil,de aceeaşi culoare; echipată cu elemente sau dispozitive care, în mişcare, formează un cerccontinuu, fluorescent-reflectorizante de culoare portocalie fixate pe spiţeleroţilor.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Tot mai mulți bicicliști implicați în accidente la Suceava. Vezi avertizările Poliției! | Moldova24

Lăsați un comentariu

*