Miercuri 15 Mai 2024, Actualizat acum 135 zile 12:00 am

Povestea femeii care repară ceasurile sucevenilor de 50 de ani. „Am aflat că aş fi ceasornicarul cu cel mai mare profit”

De mai bine de 50 de ani, o femeie repară ceasurile sucevenilor. Georgeta Foca (70 de ani) avea 20 de ani când s-a stabilit în Bucovina şi a început să migălească la mecanismele minuţioase.

Georgeta Foca repară de peste 50 de ani ceasurile sucevenilor în atelierul său din centrul municipiului oraşului. Reface mecanismele îmbătrânite şi deteriorate de fel de fel de incidente, înlocuieşte circuitele distruse sau arcurile rupte, bateriile uzate şi cadranele defecte, scrie Adevarul.

Doamna Geta, după cum este cunoscută de mai toată lumea, a fost şefă de promoţie a primei secţii de ceasornicari care a absolvit, în 1965, Şcoala de Meserii din Galaţi. După terminarea şcolii profesionale, femeia a ajuns la Suceava, unde a început să repare ceasuri, însă şi-a continuat şi studiile, făcând liceul la seral.

Aveam în jur de 20 de ani când am venit la Suceava, unde erau puţini ceasornicari, dar toţi foarte pricepuţi. În prezent, sunt şi mai puţini ceasornicari, toţi trecuţi de prima tinereţe. Din spate nu mai vine nimeni, deoarece au dispărut şcolile unde tinerii erau învăţaţi această meserie“, a spus Georgeta Foca.

Deşi a ieşit la pensie la 57 de ani, femeia lucrează încă la Cooperativa Unirea, deoarece nu s-a găsit nimeni să-i preia activitatea. Mecanismele îmbătrânite sau stricate nu mai reprezintă niciun fel de secret pentru doamna Geta, la care sucevenii vin pentru orice problemă pe care o au cu ceasurile.

„Modul cum bate un ceas îţi arată dacă acesta funcţionează bine sau nu. Deşi nu este foarte bănoasă, meseria de ceasornicar este foarte frumoasă“, a menţionat doamna Geta. Cu timpul, ceasurile şi-au pierdut toate secretele în faţa Georgetei Foca, iar clienţii nu pleacă niciodată nemulţumiţi din micuţa încăpere în care femeia lucrează cu un calm ieşit din comun.

Pasiunea mea este totodată şi meseria mea, îmi place ceea ce fac şi nu aş schimba-o cu nimic. Mereu am lucrat corect şi am avut profit. M-am dedicat mereu meseriei mele, acesta fiind probabil secretul longevităţii mele în repararea ceasurilor. În plus, obişnuiesc să-mi onorez comenzile zilnic şi astfel am aflat că aş fi ceasornicarul cu cel mai mare profit din Suceava. De când lucrez în acest domeniu, niciodată nu am fost pe minus“, a declarat Georgeta Foca.

Citeste mai mult: adev.ro/osrv9j


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*