Luni 06 Mai 2024, Actualizat acum 126 zile 12:00 am

Consilierul diplomatic al președintelui Franței este cetățean de onoare al municipiului Fălticeni

Consilierul diplomatic al președintelui Franței, Philippe Etienne, este cetățean de onoare al municipiului Fălticeni. Fost ambasador al Franţei la Bucureşti şi actual ambasador al Franţei la Berlin, Etienne a fost numit consilier diplomatic de președintele Emmanuel Macron. Martor al construcţiei europene la Bruxelles, unde a fost consilier secund în momentul căderii Zidului Berlinului, între 1988 şi 1991, apoi la Bucureşti, unde a fost ambasador în perioada în care România se pregătea să adere la Uniunea Europeană (2002-2005), Etienne este un cunoscător al limbii române. Philippe Etienne are 61 de ani. Lunga sa carieră diplomatică l-a dus în numeroase ţări, printre care România dar şi Serbia, Rusia şi Germania.

În 2003 el a devenit cetățean de onoare al municipiului Fălticeni, la propunerea primarului de atunci Ghioghi Cornia.

Propunerea de a-i conferi titlul de cetatean de onoare ambasadorului Philippe Etienne este motivata de relatiile traditionale, sociale si culturale dintre Falticeni si lumea franceza, si nu in putine cazuri, de exemplele de ascendenta, cum este cel al maestrului Ion Irimescu, descendent din familia Cazabanilor. Un alt exemplu, Monica Lovinescu, rezident francez din 1947. De asemenea, municipiul Falticeni este infratit cu localitatea italiana Tavernelle, infratita la rindul ei cu Gagny, o suburbie a Parisului”, spunea atunci Corneliu Monoranu, cel care era purtătorul de cuvânt al Primăriei Fălticeni.

La Bucureşti şi-a început mandatul de ambasador în 2002, într-o perioadă deloc uşoară – în momentul în care se derulau negocierile de aderare a României la UE, scrie rfi.ro.

Și-a încheiat mandatul în 2005, timp în care a ajutat România la toate capitolele importante de aderare. A ajutat România să accelereze reformele interne pentru a respecta calendarul de aderare dar a dorit şi să se asigure că România va fi capabilă să utilizeze resursele, financiare sau de altă natură, care decurg din această aderare.

Și pentru a se asigura că va fi înţeles de autorităţile române, a învăţat limba română aşa încât a reuşit să se exprime, în majoritatea cazurilor, în limba română, în discuţiile cu responsabilii români dar şi cu oamenii pe care i-a întâlnit în călătoriile făcute în România. Sau, aşa cum a declarat, l-a ajutat să înţeleagă piesele lui Caragiale.

Philippe Etienne a fost ministru de Externe în Cabinetul lui Alain Juppé, între 1995 şi 1997, dar şi în cel al lui Nicolas Sarkozy, între 2007 şi 2009. Iar între 2009 şi 2014, a fost reprezentant permanent al Franţei la Uniunea Europeană.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*