Candidații la alegerile locale, care au cheltuit bani la alegeri, au primit banii înapoi, începând cu luna decembrie a anului trecut. Potrivit purtătorului de cuvânt al organizației județene a PSD, deputatul Alexandru Rădulescu, banii au ajuns în mâna candidaților la alegerile din luna iunie 2016 respectiv primari, consilieri județeni și consilieri locali abia în luna decembrie după ce Autoritatea Electorală Permanentă a finalizat control asupra documentelor justificative despuse de mandatarii financiari ale partidelor politice respectiv PSD.
Rădulescu a spus că potrivit legii, în cele trei luni scurse de la finalizarea alegerilor locale, candidații care îndeplineau condițiile legale – primari, consilieri locali, consilieri județeni – de la partidele care fie au trecut pragul electoral, fie au obținut numărul de voturi cerut de lege, trebuiau să-și primească înapoi banii investiți în campanie.
De exemplu, un candidat la o primărie comunală, care a pus la bătaie suma maximă prevăzută de lege, 5.000 de lei, urma să-și primească banii înapoi, dacă partidul din care face parte a trecut de pragul electoral.
Situația însă se pare că s-a încurcat și AEP s-a trezit în situația că nu paote rambusra sau nerambusra sumele aferente cheltuite în campania elelctorală. Pe 2 septembrie, a intrat în vigoare o ordonanță de urgență, care aducea clarificări la acest subiect și anume faptul că există un număr mare “al competitorilor electorali care au solicitat rambursarea cheltuielilor aferente campaniei electorale, precum și volumul mare al documentelor justificative depuse de către aceștia, având în vedere faptul că volumul activităților necesare pentru controlul finanțării activității campaniei electorale la alegerile locale din anul 2016 nu putea fi previzionat decât după data depunerii cererilor de rambursare a cheltuielilor electorale și observând că o consecință gravă a neadoptării acestor măsuri legislative este blocarea rambursării cheltuielilor electorale, efectuate conform legii, către competitorii electorali care au îndeplinit condițiile prevăzute de lege”.
Cum deciziile AEP nu puteau fi adoptate decât după finalizarea controlului întregii finanțări a campaniei electorale, termenul a fost din nou prelungit iar mai apoi șefa Autorității Electorale Permanente a fost reținută de procurori. Mai mult, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a finalizat abia la începutul lunii noiembrie 2016, controlul privind sumele în vederea rambursării cheltuielilor electorale aferente alegerilor locale din data de 5 iunie 2016, în acest moment misiunea AEP legată de această activitate s-a încheiat.
Conform AEP, Curtea de Conturi își manifesta intenția ca, începând cu data de 7 noiembrie 2016, să realizeze un control asupra legalității validării sumelor în vederea rambursării către competitorii electorali de la alegerile locale din acest an, în conformitate cu dispozițiile art. 42 alin. 21 și alin. 22 din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare. În această situație devin aplicabile dispozițiile privind prelungirea perioadei de rambursare cu maximum 30 de zile, până la data de împlinire a termenului legal, respectiv 5 decembrie 2016.
Abia în luna decembrie, județului Suceava i-a venit rândul să beneficieze de prevederile acestei legi. O altă precizare adusă de lege se referă la faptul că “partidele politice, prin intermediul mandatarilor financiari, au obligația de a restitui candidaților, în termen de 30 de zile de la data rambursării de către Autoritatea Electorală Permanentă, sumele rambursate și/sau sumele necheltuite conform contribuțiilor pe care aceștia le-au depus”.
Potrivit unor candidați din rândul PSD și PNL, aceștia au intrat deja în posesia banilor fără însă a ne spune care a fost suma cu care a contribuit la alegerile locale de anul trecut.