Miercuri 15 Mai 2024, Actualizat acum 135 zile 12:00 am

O suceveancă dezvăluie secretul confecționării unei sorcove tradiționale

sorcova-georgeta-iliutaPentru meșterii populari crearea unei sorcove este o tradiţie moştenită din tată-n fiu. Metodele prin care se fac “instrumentele” pentru colindat în ajunul Anului Nou nu diferă foarte mult de la un sorcovar la altul.

like-facebookGeorgeta Iliuță, de 61 de ani, din Suceava, confecţionează şi vinde sorcove de 30 de ani. Pentru suceveancă, arta de a face o sorcovă nu este un secret profesional şi a împărtăşit câte ceva din tainele meseriei.

„Primul lucru pe care îl fac este să tai hârtia lucioasă sau staniol în formă de pătrat. Apoi împăturesc colţurile şi le decupez în formă de cerc şi, în continuare, pregătesc mijlocul florii- ghiulul. Acesta îl fac din staniol şi îl leg cu sârmă. Apoi, se alege un băţ cam de 35 de cm şi se prind pe el cinci sau nouă flori, în formă de brad”, povesteşte suceveanca.

O sorcovă se vinde cu 10 lei însă femeia susține că nu ține morțiș la preț ci se mai poate negocia.â

„Cu ani în urmă casele erau aslatate de copii cu sorcova, acum vin din ce în ce mai puțini. La sate însă tradiția se mai păstrează. Copii sorcovesc cu grîu sau orez”,  ne-a spus meșteșugărița.

Suceveanca susține că acestea se vând doar spre sfârșitul anului, atunci când copii au nevoie de meargă din casă în casă cu sorcove să vestească de Sf. Vasile, venirea Noului An.

Femeia a învăţat să confecţioneze articole de îmbrăcăminte tradiţionale de mică iar acum se consideră o veterană, a trudit la cămăşi, costume, trăistuţe şi covoare cusute după datina străbună.

Munca este una migăloasă pentru că trebuie cusut totul de mână, iar accesorizarea cu mărgele şi paiete presupune o răbdare şi dexteritate de care nu oricine dispune.

O cămaşă tradiţională o cos în două săptămâni, cu tot cu asamblat. Un costum îmi ia un pic mai mult, maximum trei săptămâni. Este multă migală, dar când faci ceva din plăcere merge treaba“, ne-a spus Georgeta.

Produsele sunt foarte apreciate în Bucureşti, dar şi peste hotare, mai ales că preţurile sunt bune. O cămaşă tradiţională pentru copii costă 200-250 de lei, iar pentru adulţi 350 de lei. Coase 10 ore pe zi. Costumele pentru copii ajung la 300- 400 de lei, cu brâu pentru băieţi şi catrinţă pentru fete, iar cele ale adulţilor costă 600 de lei însă prețul depinde și de model.

Ca să termine comenzile la timp lucrează atât pe timp de zi, când doarme copilul, cât şi noaptea pentru că, spre deosebire de alte confecţionere care lucrează un astfel de produs în câteva luni, femeia le promite clienţilor produsul final în termen de câteva săptămâni.

„Îmi place foarte mult să cos cămăşi, costumaşe populare tradiționale, ii și ștergare. Pe măsură ce fac vreau parcă să termin mai repede, să văd cum arată la final şi când mă uit la ceas e deja ora 1.00 sau 2.00 noaptea“, recunoaşte Georgeta Iliuță. Și soțul femeii este un meșter popular iscusit care confecționează obiecte tradiționale rustice.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*