Duminică 12 Mai 2024, Actualizat acum 132 zile 12:00 am

IPS Pimen: Resursele țării au fost vândute la străini de către trădători din sânul nostru

sedinta-primari-ziua-bucovinei-1like-facebookIPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a criticat din nou, în cadrul ședinței solemne de Ziua Bucovinei, faptul că biserica nu a intrat încă în posesia pădurilor pe care le revendică și că mai are de luptat încă. Înalta față bisericească a spus că se află la o vârstă destul de înaintată și că i se apropie sfârșitul dar că problema retrocedării nu a fost rezolvată. Mai mult, IPS Pimen a spus că este de datoria nostră de a îngriji valorile de patrimoniu care sunt unice în lume, susținând că poporul român ar trebui să se aplece mai mult asupra istoriei.

like-facebook„Cronicarul nostru spune că <omul stă sub vremuri,nu vremurile sub om> și virtutea este rezultatul unor eforturi pentru a învinge ceea ce este răul și răul este înlocuit cu ceea ce este binele. Nu putem avea viitor fără a cunoaște și a cinsti trecutul, a spus Majestatea Sa, regele Mihai, în fața Parlamentului țării, în anul 2011. De aceea se cade să ne aplecăm mai mulți asupra istoriei poporului nostru iar cei de aici asupra istoriei Bucovinei. În documentele istoriei sunt atâtea lucruri frumoase care ne fac pe noi, cei de astăzi, să ne mândrim, dar să nu uităm de înaintașii noștri și de îndatorirea nostră de a-i cinsti urmâdu-le pilda lor. În Parlamentul Imperiului Austriac era și Teodosie Hurmuzachi. A avut curajul și demnitatea de român să spună împăratului și Parlamentului că românii sunt nedreptățiți privind administrarea fondului bisericesc adică a proprietăților bisericii deși mănăstirile au fost desființate, totuși au rămas averile în proprietatea biserici. Și când guvernatorul a scris în câteva rânduri că a dat decret de confiscare a acestor averi, împăratul a răspuns să înceteze această confiscare care a fost dată în administrare. Acesta este românul bucovinean. Acum 3-4 săptămâni am fost la Curtea Constituțională în care am arătat că am fost totdeauna proprietarii Fondului Bisericesc și în fața juriul CCR un jurist pe post de procuror a spus <Niciodată Fondul Bisericesc nu a fost proprietatea biserici ci a statului austriac sau a statului român>. Avem de luptat cei de aici, pentru a trăi în unire ca cetățeni și ca fii a acestui pământ. Avem îndatorirea sfântă de cinsti trecutul prin îngrijirea acestor valori de patrimoniu unice în lume. Nicio provincie din țară nostră, niciun județ nu are atâtea valori de patrimoniu unice în lume, care au nevoie de îngrijire cu posibilitățile lăsate de ctitori, nu prin cerșit de la Guvern de după 1989 și nici la UE pentru că oamenii de acolo sunt cinstiți și au formulat<Statul oricare ar fi potrivit cutumei internaționale nu poate să acopere în întregime cheltuielile pentru îngrijirea valorilor de patrimoniu aflate în proprietate privată cum este la noi. Poate să acopere până la jumătate, dacă jumătate este 500, dacă dă 2 lei este în spiritul acestei cutume,dar dvr. veți hotărî. Vârsta mea este la stadiul de încheiere a socotelilor pentru că funia se apropie de par”, a spus IPS Pimen.

Potrivit domniei sale, poporul român iubește țara, este creator de valori și este credincios. IPS Pimen a pus că „Oricum poporul nostru de aici iubește țara și este credincios”. Înalta față bisericească a amintit că bucovineanul muncește mult dar nu are cui să vândă produsele.

Mărturisind credința fiecare în felul său și este creator de valori și cu duhul păstrării lor numai că sigur, să ai cu ce. Cultura consumă bunuri materiale nu produce bunuri materiale. Eu ca venetic cunoscut sufletul acestui om din Bucovina, sare în foc când este să ceri ceva pentru aceste valori de patrimoniu, numai ca să aibă cu ce. Muncesc exemplar dar cui să vândă produsele. Pe cât ? Pe preț de pomană…În puterea dvr stă această problemă să o rezolvați pentru valori de patrimoniu și pentru frații mai mici întru Hristos pentru această lume sărăcită. Resursele țării au fost vândute la străini e către trădători din sânul nostru.Veniturile uriașe acolo merg în afara țării. La noi ce trece printre degete. Vorbesc făcând o critică aspră. Așa sunt, așa am crescut și așa am învățat de la dvr., cei născuți pe pământul acesta să spunem ce avem în suflet pentru bunele obștesc,pentru cultura noastră și pentru viața nostră spirituală”,  a conchis IPS Pimen.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*