Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

14 deținuți intervievați de angajatori la Bursa locurilor de Muncă

locuri de munca ajofm (2)La sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Suceava a avut loc, joi, Bursa locurilor de muncă pentru deţinuţii suceveni din Penitenciarul Botoşani. Un număr de 14 suceveni cu vârsta între 21 şi 44 de ani încarceraţi din judeţul Suceava, urmează fi eliberaţi în următoarele luni şi integraţi social şi profesional, în baza protocolului încheiat cu unitatea penitenciară botoşăneană.

like-facebookColaborarea cu AJOFM Suceava a survenit unui proiect cu finanţarea europeană implementat de Penitenciarul din Botoşani. În urma interviurilor, cele 14 persoane au optat pentru ofertele cele mai apropiate de calificările, experienţa profesională sau preferinţele proprii, au lăsat cv-urile şi au primit cărţile de vizită ale angajatorilor, urmând a participa la un doilea interviu, după eliberarea din detenţie. La bursă nu s-au făcut angajări fără pe loc, „dar cu bariere sociale învinse”. Unii dintre deţinuţi au fost selectaţi de mai mulţi agenţi economici, la finalul Bursei numărul de selecţii ajungând la 21.

„În continuare, ne propunem ca toţi deţinuţii cu domiciliul în judeţul Suceava, şi care urmează a se elibera, să fie luaţi în evidenţele noastre. După înregistrare, li se va stabili profilul şi gradul de ocupabilitate, iar în funcţie de acesta, de pregătire, calificare şi vârstă să le putem oferi un pachet personalizat de servicii de informare şi de consiliere, cât şi cursuri de calificare şi formare profesională. Îi vom informa inclusiv despre locurile de muncă disponibile în judeţ, astfel încât finalitatea protocolului să fie atinsă, adică toţi cei care se eliberează să-şi găsească, în cel mai scurt timp, un loc de muncă”, a declarat directorul executiv Mirela Adomnicăi.

Reprezentatul Penitenciarului Botoşani, Dumitru Piroş, comisar cu atribuţii de asistenţă socială, a spus că unitatea botoşăneană are în custodie deţinuţi din judeţele Botoşani, Iaşi şi Suceava. La această dată, în Penitenciar îşi ispăşesc pedeapsa 297 de condamnaţi care provin de pe raza judeţului Suceava. Un număr de 14 dintre aceştia urmează ca în viitorul apropiat să intre în comisia de eliberare condiţionată, existând premisa de a fi puşi în libertate şi a reveni în comunitate.

„Rolul Bursei este de a-i pune pe deţinuţi faţă în faţă cu angajatorii, de a stabili o legătură directă cu aceştia şi de a identifica oportunităţi de angajare. Ceea ce ne bucură este că angajatorii au început să manifeste deschidere faţă de deţinuţi, nemaivând reticenţe în a semna contracte de muncă cu aceştia”, a precizat comisarul Dumitru Piroş.

El a amintit că în urmă cu 2 ani, deţinuţii îşi puneau problema stigmatizării şi imposibilităţii găsirii unui loc de muncă.

Potrivit statisticii, cei 297 de deţinuţi din judeţul Suceava închişi la Botoşani au niveluri scăzute de pregătire, peste 50% de sub 8 clase, ceea ce face calificarea ulterioară mai dificilă. Unul dintre participanţi, Mugur Polonic, din Bosanci, a spus că are calificare de faianţar şi că a venit la Bursă cu speranţa că va fi ajutat să-şi găsească un loc de muncă, ţinând cont şi de faptul că are experienţă în construcţii. „Am făcut o faptă urâtă, la beţie, după ce am luat salariul”, a spus cu supărare Polonic, care își regretă fapta pentru care a fost pedepsit cu 7 ani de închisoare.

Până acum a executat 5 ani de pedeapsă şi aşteaptă să treacă de comisia de eliberare condiţionată, astfel încât să fie alături de fiica sa, în vârstă de 16 ani, şi să poată munci pentru a-şi asigura traiul.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*