Joi 18 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Aproape 9.000 de dosare cu autori necunoscuți, la nivelul Inspectoratului de Poliție Suceava. Cel mai vechi este din 1992

politia suceava ipjLa nivelul Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Suceava, sunt 8.844 de dosare cu autori necunoscuți (AN). Potrivit șefului IJP, Dorel Aicoboaie, din cele 8.844 de dosare cu autor necunoscut, 3.654 au fost trecute în evidenţa pasivă.

like-facebookSă ştiţi însă că acest lucru nu înseamnă ca autorii de infracţiuni pot dormi liniştiţi. Au fost destule cazuri în care şi după perioade lungi de timp, datorită profesionalismului unor poliţişti, datorită evoluţiei tehnicii şi, de ce nu, poate şi datorită abnegaţiei de care a dat dovadă anchetatorul, s-a reuşit probarea activităţii infracţionale şi identificarea autorilor. Există personal desemnat care să lucreze doar în aceste dosare cu autori necunoscuţi? Nu există lucrător judiciarist specializat doar în cazurile cu AN. Cu toate acestea, în funcţie de complexitatea cauzei, de prejudiciul creat sau de atingerea adusă unor valori sociale, în anumite cazuri concentraţia de forţe şi mijloace poate să difere. Orice caz este tratat cu responsabilitate şi profesionalism de poliţişti, însă este lesne de înţeles că la o infracţiune ce are ca rezultat, spre exemplu, suprimarea vieţii unei persoane şi autorul este liber, mobilizarea de forţe şi personal specializat şi cu experienţă este absolut necesară, avându-se în vedere posibilitatea unei recidive imediate şi, implicit, punerea în pericol a vieţii altor persoane”, a declarat, pentru Adevărul, Aicoboaie.

Șeful IPJ a precizat că în primele nouă luni ale anului, poliţiştii au reuşit soluţionarea a 2.227 de cazuri în urma activităţilor de cercetare penală desfăşurate.

Dinamica este una permanentă. Spre exemplu, marea majoritate a furturilor, distrugerilor, dar chiar şi fapte de lovire sunt sesizate iniţial ca fiind cu autor necunoscut. Dacă ţinem cont strict de acest criteriu se poate ajunge în situaţia în care zilnic pot fi înregistrate 10-15 fapte cu autor necunoscut. În fapt, după efectuarea verificărilor preliminarii situaţia se clarifică, în cazurile prevăzute de lege, de multe ori intervenind şi împăcarea părţilor”, susține Aicoboaie în interviul pentru Adevărul.

Cel mai vechi dosar cu autor necunoscut din evidenţele IPJ Suceava este un dosar privind uciderea din culpă a unei persoane în anul 1992 în contextul unui eveniment rutier, iar dosarul cu autor necunoscut cu cel mai mare prejudiciu estimat este o tâlhărie săvârşită pe raza comunei Dolhasca, actualul oraş Dolhasca, în anul 1995, asupra unui bărbat care a fost deposedat prin acte de violenţă de o sumă de 100.000 de lei.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*