Luni 06 Mai 2024, Actualizat acum 126 zile 12:00 am

Programul proiectului „Crăciun în Bucovina” a fost finalizat. Vezi ce evenimente vor avea loc!

craciun-in-bucovinaProgramul proiectului „Crăciun în Bucovina” a fost finalizat și a fost inclus într-o broșură din care nu lipsesc ilustrații cu sărbătorile de sfârșit de an din mai toate zonele județului nostru. Programul a fost postat pe site-ul Consiliului Județean. În deschiderea broșurii, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, susține că Bucovina strălucește în credință și tradiții și lanseză o invitație la a vizia această zonă.

like-facebookPuternic conturată pe harta culturală a României, Bucovina străluceşte prin valorile sale materiale şi spirituale, prin stilul ei propriu şi unitar, prin marea sa bogăţie şi diversitate. Lasă-te atras de farmecul acestui spaţiu plin de măreţie şi solemnitate şi vino să-i cunoşti oamenii, să-i vezi frumuseţile şi să-i descoperi misterele! Aceasta este Bucovina, Grădina tradiţiilor… Odată ce ai părăsit aceste meleaguri, după ce i-ai descoperit frumu eţea inedită şi magia, îţi va fi de-a dreptul imposibil să-i uiţi peisajele pure, oamenii simpli şi ospitalieri, cultura spirituală şi civilizaţia. Hai în Bucovina!”,  arată șeful administrației județene.

Sărbătorile de iarnă, care fac parte din calendarul popular, sunt poate cele mai spectaculoase şi relevante pentru cultura spirituală a poporului român. Bucovina a fost şi rămâne zona de referinţă unde acestea, cu întreg ansamblul de ritualuri, ceremoniale, practici, datini şi obiceiuri, sunt parte din spiritualitatea locurilor.

Anul acesta, evenimentele încep pe 28 noiembrie 2016, când se sărbătorește „Ziua Bucovinei”, zi în care va avea loc aprinderea bradului de Crăciun, dar și deschiderea târgului de Crăciun pe eslanada Casei de Cultură Suceava. Manifestările incluse în cadrul proiectului vor avea loc pe 5 și 6 decembrie cu concerte de colinde, „Poveste de Crăciun” și „Colindă Suceava!” pe esplanada Casei de Cultură din Suceava.

Tot pe 6 decembrie va avea loc la Școala Gimnazială din Mălini va avea loc un spectacol de Datini și Obiceiuri de iarnă. În data de 6 decembrie va avea loc aprinderea luminițelor în bradul de Crăciun din Gura Humorului, iar în data de 9 decembrie vor avea loc în mai multe localități între care Calafindești și Mănăstirea Humorului șezători de iarnă.

În perioada 7 – 10 decembrie în mai multe localități vor avea loc șezători de iarnă. În cadrul proiectului va fi organizat în data de 22 decembrie și un concert de Crăciun la Muzeul de Istorie din Suceava susținut de Paula Selling.

Dacă în anii trecuți erau invitate formații de colindători din Republica Moldova și Ucraina, în acest an festivalul poartă titulatura de „Festivalul internațional de datini și obiceiuri de Anul Nou – După datina străbună” care va avea loc 27 decembrie 2016 având același traseu și program ca în 2016.

Pe 31 decembrie vor avea loc Festivaluri de datini și Obiceiuri de Iarnă în Mălini, Cornu Luncii, Bogdănești, Pleșești, Hârtop, Forăști, și Preutești, Râșca, Slatina, Volovăț, Gura Humorului.

În data de 25 decembrie la Mănăstirea Putna va avea loc teatrul popular cu piesa Ștefan cel Mare, piesă deja cunoscută publicului.

Proiectul „Crăciun în Bucovina” va include și sărbătorile de stil vechi, care se vor încheia pe 13 ianuarie 2017. În această zi, în parcul comunei Dragușeni va avea loc a V a ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă pe stil vechi.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*