Vineri 19 Aprilie 2024, Actualizat acum 109 zile 12:00 am

Turistă salvată de salvamontiștii suceveni. În ce stare a fost găsită

salvamontO femeie, care urcase alături de un grup format din 22 de persoane, pe Călimani, a fost salvată de salvamontiștii suceveni.

Turista, care a urcat pe munte sâmbătă, a avut probleme de hipocalcemie și hipoglicemie pe fondul unei oboseli accentuate, iar din cauza condițiilor meteo din zona de creastă a munților Călimani, zona 12 Apostoli, a intrat și în hipotermie.

like-facebookA fost bună decizia grupului de a se scinda în două, astfel încât cei mai puțin pregătiți au continuat să coboare spre Gura Haitii, pe traseul marcat, pentru a nu fi surprinsi de întuneric pe traseu, iar cca 7 persoane cu ales să rămână cu persoana în cauză, făcând tot posibilul pentru a o menține în limitele cât mai aproape de normal, până la sosirea salvatorilor montani”, susține șeful Salvamont Suceava, Voicu Raia.

Prima echipă a ajuns cea formată din formată din 4 salvatori montani, care erau din Vatra Dornei și care activează în cadrul Serviciului Salvamont Suceava ca salvatori montani angajați sau voluntari și din care 2 fac parte din cadrul Serviciului Salvamont Vatra Dornei.

Aceștia i-au acordat primul ajutor, au instalat persoana cu probleme în mijlocul de transport și au început transportul acesteia spre Schitul 12 Apostoli, unde urma să sosească ambulanța din Vatra Dornei. A ajuns și a 2 echipă după cca 30 min, formată din salvatorii montani care erau de permanență la Refugiul Salvamont Rarău și care au ajutat la transportul persoanei în cauză. Transportul s-a efectuat pe o distanță de cca 2 ,5 km. Apelul a fost făcut la ora 14 si 50 min, iar la ora 18 și 10, persoana cu probleme a fost predată la ambulanta care a urcat până la Schitul 12 Apostoli”, susține Raia.

La ora 19.20 femeia a fost dusă la spitalul din Vatra Dornei. Potrivit șefului Salvamont, greșeala a fost din partea femeii deoarece știa că are probleme cu glicemia și calcemia, dar a ales să continue traseul pe un fond de oboseală tot mai accentuat și nu a luat în calcul condițiile meteo din creastă.

Atenționăm persoanele care abordează traseele montane asupra conditiilor meteo care sunt cu mult diferite în zona de creastă față de cele de la baza muntelui, temperaturile sunt mult mai scăzute, iar vântul bate mult mai puternic. În cazurile în care turiștii nu sunt echipați corespunzător, ei pot intra foarte ușor în hipotermie. Mai facem mențiunea că este zăpadă de la altitudinea de cca 900 m, ceea ce face ca deplasarea spre accidentați cu autovehiculele din dotare să fie îngreunată, fie de zăpadă, fie de podurile de gheață de pe drumurile forestiere. Totodată mai precizam că intrarea în panica a celor care cer ajutor nu este deloc benefică intrucat poate influenta negativ finalizarea actiunii”, a adăugat șeful Serviciului public Salvamont Suceava, Voicu Raia.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*