Miercuri 15 Mai 2024, Actualizat acum 135 zile 12:00 am

Consilierii locali nu au aprobat proiectul privind aprobarea plății în avans a subvenției pentru energia termică. Cușnir: Dacă Ion Lungu nu efectuează plățile și sucevenii vor rămâne fără căldură va fi exclusiv din cauza lui

consiliul-local-cl-suceava-1Proiectul de hotărâre privind aprobarea plăţii în avans a subvenţiei pentru acoperirea diferenţelor de preţ la energia termică livrată populaţie nu a trecut de Consiliul Local Suceava. 11 dintre aleșii locali au votat „pentru”, iar alţi 11 s-au abținut, ceea ce se echivalează cu vot împotrivă.

Opoziţia PSD+ALDE prin social-democraţii au invocat că Bioenergy ar trebui să-şi fi făcut un plan de afaceri şi, eventual, să contracteze un credit.

like-facebookDe cealaltă parte, primarul Sucevei, Ion Lungu, a susținut că, oricum, la această dată, banii nu există în vistieria locală, dar virarea ulterioară a celor 3 tranşe reclamă girul absolut obligatoriu al deliberativului municipal.

Lungu afirmă că mai degrabă sau mai târziu, banii respectivi tot vor trebui alocaţi, însă lipsa celor 5 milioane de lei afectează aprovizionarea ritmică cu combustibil.

La insinuarea consilierilor PSD, conform căreia prin practici de acest gen racordaţii la sistemul centralizat ar fi încurajaţi la neplată, Lungu a susținut că, în comparaţie cu „epoca” Termica, facturile către Thermonet sunt achitate oarecum la termen, 90% dintre consumatori onorându-şi contravaloarea serviciului de alimentare cu apă caldă şi căldură.

PDL-ul şi Ion Lungu încearcă din nou să îi păcălească şi să îi dezinformeze pe Suceveni. Ieri, 27.10.2016, au încercat să promoveze o Hotărârea de Consiliu Local, scrisă pe genunchi, prezentată în fugă pe ordinea de zi suplimentară, adusă în sală în timpul şedinţei, FĂRĂ NICI O ANEXĂ justificativă. Ion Lungu şi Lucian Harsovschi, (eternul şi fascinantul cuplu de primar şi viceprimar al Sucevei) au vrut să plătească în avans subvenţia pentru căldura aferentă lunilor octombrie-decembrie 2016, estimată de Thermonet la peste 5.000.000 lei şi neconfirmată, neasumată de către specialiştii din Departamentele de Specialitate din Primăria Sucevei.  Ion Lungu şi PDL-ul se fac că nu cunosc prevederile Legii 2015 a Administraţiei Publice Locale, lege în care este stipulat foarte clar că NU intră în atribuţiile C.L. ordonanţarea plăţilor; plăţile sunt exclusiv în atribuţiile ordonatorului de credite adică în atribuţiile primarului Ion Lungu. Consiliul Local a aprobat cuantumul subvenţiilor, Ion Lungu trebuind să ducă la îndeplinire această hotărâre, efectuând plăţile. Daca Ion Lungu nu efectueaza plațile si Sucevenii vor rămâne fără căldură va fi exclusiv din cauza lui Ion Lungu. Consiliul Local Suceava NU are nici o relaţie economică cu producătorul de energie termică (Bioenergy) ci doar cu agentul economic care asigură transportul şi distribuţia energiei (Thermonet). Suspiciunea noastră este că Ion Lungu a instigat la votarea acestei Hotărâri de CL, pe care o considerăm ilegală, pentru a masca o plata care în final să ajungă la Bioenergy, nu la Thermonet cu care CL are o relaţie economică. Ca orice alt operator economic privat, producătorul de energie termică sau distribuitorul energiei pot apela la un credit bancar de producţie urmând că Primăria să deconteze ulterior, la termen, subvenţiile. Această este o nouă încercare a lui Ion Lungu de a arunca responsabilitatea nepriceperii sale din ultimii 13 ani pe umerii Consiliului Local. Ion Lungu şi PDL-ul au îngropat în aceşti 13 ani sistemul de termie din Suceava iar acum vor să cârpească prin măsuri ilegale cu efect doar pe termen scurt”, susține președintele organizației municipale a PSD, Dan Cușnir.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*