Vineri 17 Mai 2024, Actualizat acum 137 zile 12:00 am

Rectorul USV: Nu excludem ca în acest an universitar să propunem pentru admiterea viitoare un program de limba chineză

rector-usvRectorul Universității Ștefan cel Mare din Suceava, conf.univ. Valentin Popa, a declarat miercuri seară, la întâlnirea cu ambasadorul Chinei la București, Xu Feihong, că instituția de învățământ superior de stat suceveană are relații de colaborare în creștere cu China de mai mulți ani și din ce în ce mai diversificată. El a spus acest lucru se datorează și universității care își dorește să coopereze, dar și organizării foarte bune în China a unui plan de deschidere spre Europa atât a mediului de afaceri, cât și în educație.

like-facebook„Organizarea în acest sens este destul de minuțioasă în China. De exemplu pentru România o singură universitate este abilitată cu aceste relații, Universitatea de Știință și Tehnologie din Hebei. Încă de acum doi ani am avut primele întâlniri cu conducerea acestei universități dar și cu conducerea regiunii pe probleme de învățământ. În luna iunie a acestui an, am vizitat Beijingul și am participat ca reprezentant al învățământului superior de stat din România la întâlnirea liderilor locali la Forumul China-Țările din Europa Centrală și de Sud-Est, ocazie cu care am continuat întâlnirile cu reprezentanții universității din Hebei. În cadrul universității noastre deschiderea către universitatea din China a început acum trei ani când primul lector de limba chineză a început să lucreze la universitatea noastră. Deja, avem doi lectori care funcționează în cadrul universității nostre din acest an și care fac cursuri de limba chineză cu cei doritori. Deja, avem zeci de studenți acreditați în vorbi limba chineză. Nu excludem ca în acest an universitar să propunem pentru admiterea viitoare un program de limba chineză împreună cu una din limbile moderne pentru care, sunt sigur că și dvr. ca ambasadă dar și universitatea din Hebei ne va sprijini cu lectori de înaltă calificare”,  a spus rectorul universității sucevene.

El a mai afirmat că Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava este în curs de a perfecta documentele pentru a avea o clasă confucius.

„Dorim ca Ambasada Chinei la București poate ne va sprijini ca acel nume de institute confucius să fie crescut în România cu unul. Pentru că trist dar adevărat, sunt trei institute în Transilvania la Brașov, Sibiu și Cluj și unul la București dar niciunul în Moldova. Sunt sigur că colegii dvr., lectorii de limbă chineză v-au informat despre interesul crescut al acestei regiuni pentru întărirea cooperării și promovarea limbii chineze și cred că ceea ce v-ați propus pentru 2030 de a deveni cea mai tehologizată și mai importantă economie a lumii poate fi făcută și prin creșterea relațiilor interuniversitare și prin educație. Oficial vă așteptăm să vizitați și universitatea noastră”, a spus Valentin Popa.

Ambasadorul Chinei la București, Xu Feihong va fi prezent timp de două zile la Suceava. Excelența Sa, are întâlniri cu oficialități locale și județene și a anunțat constituirea Casei Româno – Chineze, filiala Suceava.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*