Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

FOTO! Sinagoga Gah din Suceava, inaugurată în prezența liderului comunității ebraice din România

sinagoga-9Sinagoga Gah din Suceava a fost inaugurată, vineri, în prezența conducătorul religios al comunităţii ebraice din România, rabinul Rafael Schaffer, primarului Sucevei, Ion Lungu, președintelui Comunității evreiești din Suceava, a altor membri ai Federației Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

La eveniment au mai participat arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, protopopul de Rădăuți, deputatul PSD, Ioan Stan și alți invitați.

like-facebookLăcașul de cult a fost reabilitat cu sprijinul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România prin Fundația Caritatea şi al Primăriei Suceava, acesta urmând să intre în circuitul turistic din 15 octombrie 2016, investiția fiind în valoare de 20.000 de euro. În cadrul lucrărilor de reabilitare a fost consolidată fundaţia clădirii, a fost schimbată podeaua în interiorul clădirii, fiind pus parchet, a fost montată o instalaţie termică nouă, a fost schimbată tâmplăria şi a fost reabilitată faţada sinagogii, ultima reabilitare a sinagogii fiind realizată în 1980.În interiorul Sinagogii Gah a fost amenajată o expoziţie foto-documentară care ilustrează istoria evreilor în această regiune, dar şi o expoziţie de comemorare a Holocaustului.

„Este un eveniment deosebit pentru municipiul Suceava, clădirea este din 187 0 și va fi inaugurată astăzi și este cea mai veche clădire care a rămas în picioare în Suceava. A mai fost reabilitată acum mulți ani în urmă iar acum cu ajutorul Federației și a Primăriei Suceava am reușit să facem o reabilitare general a sinagogii.Astăzi,avem bucuria să o reinaugurăm material prin cele două plăci commemorative cât și prin prezența Excelenței Sale, Rafael Schaffer.Istoria care o simbolizăm a fost chiar dacă mai sunt unii care încearcă să nege Holocaustul Transnistrian. Lipsește cineva dar a transmis că este alături de noi. Norman Manea, care împlinește 80 de ani, a transmis că nu poate fi aici”,  a spus președintele Comunității Evreiești din Suceava.

Potrivit documentelor, pe 1 septembrie 1941 în Suceava trăiau 5.074 de evrei, iar după deportare, în luna mai 1942, mai erau în Suceava doar 31 de evrei, în Rădăuţi, în septembrie 1941 trăiau 6.494 evrei, iar în luna mai 1942 rămăseseră doar 72, în timp ce în Câmpulung Moldovenesc, de la 6.572 evrei în septembrie 1941 s-a ajuns după deportare la 76.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că „este un eveniment deosebit. O clădire importantă a orașului nostru a fost reabilitată și consolidată. Acest lucru s-a întâmplat mai la toate unitățile de cult din vechime din mnicipiul Suceava și le-am mai pregătit pentru 100 de ani”.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*