Miercuri 15 Mai 2024, Actualizat acum 135 zile 12:00 am

Revoltă la bazar după descinderile inspectorilor ANAF. „Parcă eram niște criminali”. „A făcut ANAF ordine în Bazarul Europa?!”

bazar-suceava-4După ce sâmbătă comercianții din Bazarul Sucevei au fost ținta unui control riguros al inspectorilor ANAF, duminică, activitatea a fost reluată.

Chioșcurile au fost redeschise cu excepția celor care erau sigilate sau acolo proprietarii au preferat să stea acasă. Peste tot erau comentarii referitoare la verificarea drastică de care au parte deși cu toții susțin că își plătesc dările la stat.

like-facebookInspectorii ANAF au ridicat mărfuri pe care le-au încărcat în mașini mici, dube și chiar într-un autobuz, mărfuri pentru care patronii chioșcurilor nu aveau acte. Paltoane, costume bărbătești, rochițe de stradă sau de petrecere, încălțăminte, prăjituri, cuverturi, lenjerii de pat, dulciuri chiar și șervețele sunt doar o parte din mărfurile confiscate de ANAF.

Amenzile aplicate au fost de la 1700 de lei până la 6000 de lei. Este de așteptat ca ANAF să facă public un rezultat al controlului din bazarul din Lunca Sucevei, acțiune la care au fost sprijiniți de jandarmii de la Brigada Mobilă din București.

Ce spun comercianții după plecarea ANAF

Discuțiile pe tema controlului au fost destul de controversate.  Comercianții preferă să nu își spună numele pentru că atunci când și-au spus păsurile s-au trezit cu amenzi de 1200 de lei acasă.

„Erau doi inspectori de la Suceava, ăștia parcă erau mai indulgenți, însă restul nici nu s-au uitat, au dat amenzi mari și au confiscat mărfă”,  se aude o voce de la o tarabă căre îi spunea unei cunoștințe.

Au intrat ca în forță în bazar, jandarmii cu blocat de o parte și de alta parcă eram niște criminali. Rămâi uimit în ce țară trăim. Să controleze, să vină zilnic dar unde mai există așa ceva în altă țară?”

Aduc marfă din Turcia, am întrebat acolo cum reușesc ei să se descurce și mi-au spus că au o cifră de afaceri și plătesc la stat, dacă nu o plătesc îi închide. De ce nu ar face așa și la noi? Doar controale și nebunia asa?”, ne spune un alt comerciant.

Doamnă, ați văzut, Blaga numai la o tranzacție lua 700.000 de euro și se vorbea de saci de bani cu care umblau politicienii, le-au făcut ceva? Unii ajung în arest stau ca la hotel și apoi îi lasă acasă. Cum îl cheamă pe ăla care făcea copii din închisoare și apoi e liber? Acolo se face dreptate?? Aici ne omoară cu controalele. Să murim de foame asta vor….”.

Nemulțumirile oamenilor sunt legate și de lipsa locurilor de muncă.

Aici, iarna mori de frig și vara de bucuri de căldură. Nimeni nu se gândește când e sezonul de vânzare. La Paște, Crăciun și când începe anul școlar că în rest stăm și ne uităm”.

„Au făcut cei de la ANAF ordine în bazarul Europa? Mulți dintre noi de acolo luăm marfă. Acolo nu au atât de mare curaj, vin aici la Suceava. Și așa suntem dată ca cea mai săracă zonă din țară. Să vină să vadă dacă suntem așa de bogați și acasă”.

„Este unul care spune că lucrează la o bancă din Suceava și vine zilnic și ne filmează și ne ia la întrebări că vindem marfă din Ucraina. Și ne amenință că ne dă la ANAF și că nu lasă până nu se închide bazarul”, susține o altă comerciantă.

Sunt și persoane în bazar care spun că acest control îi lovește pe cei care „nu sunt bogați”, dar că unii ar fi știut de verificare și de aceea nu s-au temut. Una peste alta, verificările care se fac au ca scop și prevenirea evaziunii fiscale.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*