Joi 16 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

Icoană pictată la Mănăstirea Putna oferită de mitropolitul Moldovei și Bucovinei patriarhului Antiohiei și al Întregului Orient

icoanaMitropolitul Moldovei și Bucovinei i-a oferit Patriarhului Antiohiei și al Întregului Orient, Prefericitul Părinte Ioan al X lea, o icoană care a fost pictată la Mănăstirea Putna. Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, a ajuns în România în urmă cu două zile.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înalt Preasințitul Teofan a spus, duminică, în cuvântul de învățătură de după slujba religioasă de la Mănăstirea Putna, că Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, Prefericitul Părinte Ioan al X lea, „vine din zona cea mai fierbine a lumii” și anume din Siria.
like-facebook
Înalta față bisericească a amintit că în această zonă creștinii sunt uciși, le sunt tăiate capele și în mâna teroriștilor au ajuns preoți, măicuțe, copii, bătrâni, dar și fratele Patriarhului Antiohiei, care a fost răpit în urmă cu doi ani și alături de un alt mitropolit, despre care nu se mai știe nimic.
slujba-putna-patriarh-intregul-orient-26
„Războiul cel necruțător despre care aflăm aproape în fiecare seară de la radio și de la televizor, cum copii nevinovați, bătrâni inocenți cad pentru dreapta credință. Și chiar și unii de alte credințe datorită războiului cad victime. Dar în mod special trebuie să știți că este zona în care creștinii ortodocși pătimesc foarte mult. Sunt zeci de mănăstiri și biserici distruse, chiar Preafericitul Părinte Patriarh a pierdut fratele său de sânge, este Mitropolit la Alep acolo și este centru violențelor. Acum vreo doi ani a fost răpit de teroriști și nu se știe unde se află împreună cu alt mitropolit ortodox din Siria. Trăiesc oamenii aceștia o durere cumplită, cum trăiau creștinii în primele veacuri. Și noi am cunoscut această perioadă mai dificilă prin anii 50-60 dar parcă acum lumea s-a întors cu susul în jos. Au fost măicuțe dintr-o mănăstire Sfânta Tehla care au fost cucerite odată, răpite și închise câteva luni de zile până s-au milostivit și le-au eliberat. Sunt foarte mulți preoți și creștini mireni care au fost uciși, li s-a tăiat capul pentru faptul că nu au renunțat la credința lor în Domnul Hristos. De aceea ne-am bucurat că Prefericirea Sa a acceptat să vină pentru o săptămână la noi în România ca să ne cunoască și noi să îl cunoaștem pe dânsul și poate prin intermediul Prefericii Sale să avem și noi un gând,cel puțin odată pe zi, câteva secunde să ne amintim de ceea ce se întâmplă în Siria, în mod special în acea zonă. Vă dați seama cât de greu mi-ar fi mie să aflu că la mine în mitropolie a fost dărâmată o biserică, colo a fost distrusă o mănăstire, colo a fost ucis un preot, colo a fost răpită o călugăriță, cât de greu mi-ar fi…iar aceste stări Prefericirea Sa le trăiește în fiecare zi. În fiecare zi primește informații despre ceea ce se întâmplă în zona în care părinții și creștinii ortodocși și de alte confesiuni, dar noi vorbim de ai noștri pentru că în Siria cei mai mulți creștini sunt ortodocși…mai sunt și catolici și protestanți…Preafericirea Sa ne-aspus că sunt 500.000 de creștini ortodocși în Damasc. Acolo este mai multă pace dar în partea de nord către Turcia, la Alep unde era Mitropolit fratele Patriarhului se întâmplă ceea ce se întâmplă. S-au pregătit sfintele taine, dumneavostră știți mai mullte…Să ne rugăm ca Dumnezeu să aducă pacea și în pământul cel frământat și binecuvântat al Siriei”, a spus mitropolitul Moldovei.

Patriarhul Antiohiei a oferit Mitropolitului Moldovei și Bucovinei un toiag „semn al consilierii”, IPS Pimen a primit un suport din lemn și starețul mănăstirii Putna o icoană.

Câteva mii de credinicioși au fost prezenți la Mănăstirea Putna pentru a participa la slujba religioasă la care a fost prezent alături de preoți, diaconi, stareți, mitropoliți și Patriarhul Antiohiei.

Preafericirea Sa a ajuns mai întâi la Iași, unde pe Aeroportul Internaţional din Iaşi a fost întâmpinat de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române formată din: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor.

La aeroport au fost prezente şi oficialităţi locale.
Întâistătătorul Patriarhiei Antiohiei, împreună cu delegaţia sa, a fost condus apoi la Catedrala Mitropolitană din Iaşi unde au fost întâmpinaţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, alături de care s-au aflat clerici şi credincioşi din Eparhie. Cu acest prilej, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului a oficiat Slujba Te Deum-ului. A urmat apoi cuvântul de bun venit al Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, precum şi cuvântul de binecuvântare al Patriarhului Antiohiei. Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, se va afla într-o vizită oficială în România în perioada 23 septembrie – 1 octombrie 2016.

Preafericirea Sa participă la evenimentele dedicate împlinirii a 300 ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, precum şi a 550 ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna, județul Suceava. La aceste festivităţi este reprezentată şi Biserica Ortodoxă a Georgiei.
Vineri, 23 septembrie 2016, de la ora 19:30, Preafericitul Părinte Ioan și delegația Bisericii Antiohiei au fost întâmpinați la Mănăstirea Putna. Sâmbătă, oaspeții au vizitat vizita mănăstirile Putna, Sucevița, Moldovița și Voroneț. Astăzi, Patriarhul Antiohiei, împreună cu ierarhii români și antiohieni, au oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Putna.

Din delegaţia antiohiană mai fac parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Gattas Hazim, Mitropolit de Bagdad şi Kuweit, Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar Patriarhal, şi alţi clerici.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*