Luni 06 Mai 2024, Actualizat acum 126 zile 12:00 am

Proiectul de igienizare a ghenelor de gunoi, respins de consilierii locali rădăuțeni

cl-radautiProiectul de hotărâre privind modificarea regulamentului Serviciului de Salubrizare, inițiat de consilierul local ALDE Constantin Boliacu, nu a trecut, joi, în deliberativul local.  Inițiativa consilierului local nu fost considerată oportună în prezent de către Direcția Tehnică din cadrul Primăriei Rădăuți pe motiv că se impune o notificare prealabilă a operatorului dat fiind faptul că sunt necesare unele investiții, în vederea asigurării fondurilor pentru executarea lucrărilor specificate. Totodată, Direcția Tehnică mai arată că deoarece în prezent nu sunt bugetați bani la acest capitol, se impune identificarea în fundamentarea viitorului buget local a surselor de finanțare de către Primăria Rădăuți, în cazul în care operatorul nu poate din motive obiective să realizeze lucrările specifice prevăzute în proiectul de hotărâre.

like-facebookFutur Gabriel, șef serviciu Urbanism, a spus că „în prezent avizul pentru acest proiect este negativ urmând a fi supus dezbaterii și în fundamentarea bugetului pe anul 2017. Nu am respins ci am amânat acest proiect așa cum am motivat în expunerea de motive”.

În expunerea de motive, Boliacu a solicitat modificări la capitolul „Obligațiile operatorului de salubrizare”. El propunea ca până la data de 31 octombrie 2016, să fie efectuate lucrări de amenajare la platformele -ghenele de depozitare a deșeurilor menajere, iar acolo unde nu sunt amenajate să se realizeze platforme și ziduri din beton.

„Nu am făcut un proiect după ureche”,  a spus Boliacu, în plenul deliberativului, care a susținut că Servicii Comunale ar fi cheltuit sume enorme pe materiale consumabile în 2015 și 2014.

Primarul municipiului Rădăuți, Nistor Tătar, fost director la SC Servicii Comunale, a declarat că a bilanțurile societății sunt publice și se află pe site-ul ANAF.

Societatea nu are pierderi cu excepția lui 2012 când a fost o conducere pusă de domnul Olărean și care a închis în acest mod unitatea. Iar de atunci se recuperează acea pierdere care însă nu este recuperată în totalitate. SC Servicii Comunale pentru a face investiții trebuie modificat contractul de concesiune …. și primarul este cel care poate iniția un astfel de proiect.Sunt de acord să amenajăm ghenele dar să vedem cum ….ghenele aparțin domeniului public iar locul de amplasare este stabilit prin CL. Ghenele au fost făcute de AJAC Suceava,Rădăuțiul fiind cuprins în această asociație la nivel județeam în care s-au făcut niște platforme și care sunt conforme. Și acum ce facem cu ele?80 la sută sunt racordate la canalizare iar acolo unde nu există canalizare sunt drene. Problema este alta, sunt zone unde deșeurile de la construcții sau vegetale sunt aduse la paltforme și ghene și nu au ce căuta acolo. Este competența poliției locale aici să ia măsuri. Servicii Comunale are autorizație doar pentru gunoi menajer. Propun să amânați acest proiect și să ne gândim foarte bine cum facem pentru a vedea ce se poate rezolva. De circa 6 ani, Servicii Comunale nu a majorat prețul la gunoiul menajer.Trebuie să nu ne suprapunem cu proiectul de intergare europeană a deșeurilor pentru că atunci avem alte probleme. Trebuie să discutăm în detaliu”, a spus Tătar.

Consilierul Aurel Olărean susține că proiectul este necesar pentru Rădăuți.

„Servicii Comunale nu trebuie să aibă profit ci să facă servicii pentru comunitate. Nu trebuie să își facă venit pe spatele pensionarilor și ale celor care nu au venit. Ghene sună a un cuvânt comunist, un cuvânt urât. Să ne uităm în dicționar. Poate ne ajută domnul Nicolau…Avizul negativ dat de domnul Flutur nu este în regulă. Primăria să amenajeze punte de colectare a deșeurilor în pământ cum este în alte orașe de exemplu Ploiești.Nu tractorul din anii 60 care cară gunoiul și îl pierde pe drum. Curg sacii pe drum. E un tractor de când m-am născut eu. Primăria să facă un proiect pilot și să vadă rădăuțenii și să se obișnuiască cu tomberoanele care se îngroapă…Noi trebuie să avem un oraș curat, un oraș european…Joia pe strada Cernăuți vedem gunoi în coșărci ca la Marginea. Nu e normal, domnule primar…Acestă societate să acceseze fonduri europene și să dea la fiecare rădăuțean două europubele. O mașină pe fonduri europene cară gunoiul din Milișăuți sau din alte localități…Devin, domnule Boliacu, partenere neinteresat în acest proiect al dvr. Vrem ca directorul adjunct(n. rep-Cătălin Nechifor) al societății să își pună în practică abilitățile lui de manager care a fost și președinte de CJ să facă o societate cum trebuie”.


Loading...

loading...

1 Comentariu

  1. Andreea says:

    Este incredibil!!! Olarean, Boileau, Miron!? Gunoaiele de gunoaie au grija!

    Răspunde

Lăsați un comentariu

*