Joi 16 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

Sute de credincioși așteptați la Biserica „Sfânta Cruce” din Suceava. Cum i-a fost ales numele

biserica-sfanta-cruce-suceava-2Sute de credincioși sunt așteptați astăzi, la Biserica Sfânta Cruce din cartierul Obcine din Suceava pentru a participa la slujba religioasă oficiată cu prilejul sărbătorii „Înălțarea Sfintei Cruci”. Sfânta liturghie va fi oficiată de un sobor de preoți în frunte cu preotul paroh, Vasile Baltag.

like-facebookParohia Sfânta Cruce îşi are începuturile în primii ani de după 1989 când, ca oriunde în ţară, se simţea nevoia de noi lăcaşuri de închinare. Desprinsă din Parohia Sfântu Ilie Vechi, din care motiv un timp a şi purtat numele de Parohia Sfântu Ilie, noua parohie va cunoaşte mai multe stadii de formare. Mai întâi la dorinţa de a se construi o biserică nouă în cartierul Obcini se alătură şi dragostea unor credincioşi care îşi vor da acordul pentru cedarea unor suprafeţe de teren ( 2000 mp) în schimbul altor terenuri de pe raza comunei Şcheia sub administraţia căreia se afla pe atunci şi cartierul Obcini.

„Acele persoane, respectiv Berescu Dumitru cu soţia Aurica, Lelcu Petru cu soţia Eleonora, sunt trecute în rândul fericiţilor şi pururea pomeniţilor ctitori ai Bisericii Sfânta Cruce. Ulterior, în anul 1990 se va obţine autorizaţia de construcţie şi se va sfinţi locul pentru viitoarea biserică de către PS Pimen Suceveanul pe atunci Vicar al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, la demersurile făcute de PC Pr Gavrilei Gheorghe, paroh al Bisericii Sfântu Ilie Vechi. Între 1993-1994 se va ridica actuala capelă a noii biserici sub îndrumarea PC Pr Şchiopu Dorel. Acum se va alege şi hramul viitoarei biserici care, aflându-se la întretăiere de străzi nu putea fi altul decât cel închinat Sfintei Cruci”, susține preotul paroh.
biserica-sfanta-cruce-suceava-1
Lucrările la noua construcţie au fost începute încă din 1992, dar datorită mai multor probleme legate de definitivarea actelor de proprietate, intabularea terenului şi finalizarea proiectului, ele au intrat în conservare, urmând a fi reluate abia în 1999 sub îndrumarea PC Pr Baltag Vasile.

Proiectul iniţial nu mai corespundea cu cerinţele şi noile construcţii din cartier, drept pentru care, s-a refăcut întregul proiect sub îndrumarea arhitectului Olaş Doru obţinându-se totodată o nouă autorizaţie de construcţie. Noua construcţie, aşa după cum reiese şi din Memoriul justificativ adresat autorităţilor locale de atunci, se impunea a fi o construcţie care să se încadreze armonios în arealul construcţiilor din zonă şi în special a marca maiestuos intersecţia bulevardului Corneliu Coposu cu strada Bistriţei. ( ,,…amplasamentul aflându-se la intersecţia celor două străzi, construcţia propusă va da sens acestei intersecţii şi o va puncta atât ca obiectiv, cât şi ca punct de perspectivă de pe cele două străzi.biserica-sfanta-cruce-suceava-3

Astfel, biserica propusă vine în întâmpinarea mobilării urbane a acestei intersecţii, dându-i o importanţă atât arhitecturală cât şi spirituală. Ţinând cont de volumetria bisericii prin cele două turnuri duse spre intersecţie cât şi prin turnul pantocratorului, ea va primeni această intersecţie cu un simbol al unei existenţe profund marcante care va stabiliza pe viitor centrul cartierului Obcini.” din Memoriul justificativ).

Biserica are o lungime de 37 m cu o înălţime de 32 m şi o lăţime de 13 m la abside, fiind prevăzută cu două turnuri la intrare şi un subsol de aproximativ 400 mp utili. Spaţiul edificiului este împărţit după planul consacrat al spaţiului ortodox cu pronaos, naos şi altar, având prevăzute pe lateralele pronaosului şi naosului până la abside, balcoane susţinute pe arcade legate între stâlpi.

„Pe parcursul realizării construcţiei, de la fundaţie până în prezent, au fost ca susţinători, oameni de bună credinţă, care la timpul potrivit şi-au îndreptat privirile către Biserica Sfintei Cruci. Astfel amintim sprijinul primit de la SC BAD SA, pe când acolo se afla ca dir. Ec. Vasile Horodenciuc; de la SC CONBUCOVINA SA, pe când acolo se afla ca acţionar principal director Emil Rendiuc; de la SC MESS SA prin sprijinul director Dumitru Duduman; de la SC MUHA SRL prin ajutorul director Doru Muha; de la SC ITACON SRL prin sprijinul director Ovidiu Butnaru; de la SC ORNAFLOR SRL prin sprijinul Dnei Simona Daniela Baltag; de la SC DEDEMAN SRL Suceava prin persoana director Ioan Comănescu; de la SC SUCT SA prin persoana director Vasile Pavel; de la SC BUHĂIANU SRL, prin ajutorul Dlui director Ioan Buhăianu etc.Pe parcursul ultimilor patru ani, Parohia s-a bucurat de realul sprijin al autorităţilor locale, respectiv Primăria Suceava prin persoana Domnului Primar Ioan Lungu căruia îi mulţumim şi pe această cale.La aceştia se adaugă toţi cei care într-un fel sau altul au contribuit cu jertfa lor la ridicarea noii construcţii, rămânând înscrişi pentru totdeauna în Cartea de ctitorie. Nu pot fi uitaţi enoriaşii parohiei care permanent sunt alături cu munca şi rugăciunea spre slava Sfintei de viaţă făcătoarei Cruci.Construcţia a fost acoperită la sfârşitul anului 2007 şi începutul lui 2008 cu tablă de cupru adusă din Germania şi lucrată cu meseriaşi din zonă. În aceeaşi perioadă au fost aşezate pe cele trei turnuri şi acoperiş cele opt cruci aduse din Kiev, după ce, mai înainte au fost sfinţite de IPS Pimen Suceveanul cu prilejul hramului din 2008”, a spus preotul proh Vasile Baltag.

Pe parcursul anului 2008 s-a realizat izolarea termică a întregii construcţii şi confecţionarea parţială a tâmplăriei și o parte din tencuielile interioare, iar pe parcursul anului 2009 s-au continuat lucrarile de tencuit interior, picturile exterioare, respectiv cele 110 ocnițe de pe turnurile intrării și toată aria bisericii de sub acoperiș, aplicarea tencuielii decorative pe exterior. În 2010 s-au definitvat lucrările de tencuit interior, s-au executat lucrările de izolație interioară a podului și a bolților de sub acoperiș, instalațiile: electrică, sonorizare și termică. Catapeteasma realizată din lemn de tei este una din lucrările costisitoare ale lăcașului de cult dar care a fost realizată. Preotul paroh susține că se dorește pictarea bisericii în interior și are speranțe că acestea vor debuta în scurt timp


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*