Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

Afaceri necurate între preotul și primarul dintr-o localitate din Suceava

teren agricolAfaceri necurate între preotul și primarul dintr-o localitate din Suceava. Preotul unei biserici din comuna suceveană Moara a arendat în nume propriu terenul parohiei, în suprafață de peste 8 hectare, societății agricole aparținând fiului fostului primar din Moara. Totul a ieșit la iveală în aceste zile, când preotul Gigel Zaharia s-a prezentat la Primăria comunei pentru a i se emite titlul de proprietate asupra suprafeței de 8,74 ha de teren.

În aprilie 2013, Consiliul Local Moara, în frunte cu primarul comunei de atunci, Constantin Prodaniuc, a aprobat ca 8, 74 de hectare de islaz comunal să fie dat Parohiei Liteni, decizia aleșilor a avut loc cu doar trei zile de începutul lunii mai a aceluiași an când, prin lege, era interzisă schimbarea destinației terenului. Așa se face că cele peste 8 hectare de islaz au fost arate și transformate în teren agricol.

like-facebookSuprafața a fost arendată fără știrea consilierilor eparhiali societății agricole respectiv SC Lucosdiov Consulting SRL, ferma Vornicenii Mici, cu sediul în Vornicenii Mici, care aparține fiului primariului de atunci, Ovidiu Prodaniuc, de pe urma căruia subvenția o primea cel care efectua lucrări agricole.

moara teren preot documente (3)Timp de mai bine de trei ani, preotul a primit în schimbul arendării terenului produse sau bani în schimb,  așa cum se arată în contractul încheiat între Zaharia Gigel și SC Lucosdiov Consulting SRL, reprezentată de Ovidiu Prodaniuc.

Primarul comunei, Eduard Dziminschi, susține că terenul a fost islaz al comunei și ridică un semn de întrebare cum este posibil să dai unei parorhii sau biserici o suprafață atât de mare de islaz comunal.

Preotul a venit la mine și a fluturat un contract, apoi că trebuie să îi fac documnetele pentru titlu de proprietate. O să aduc la cunoștința consilierilor locali această situație și chiar dacă eu sunt de religie catolică nu au legătura confesiunile religioase cu ilegalitățile. O decizie va fi luată de deliberativul local pentru că va trebui constituită Comisia Locală de Fond Funciar și rămâne un semn de întrebare de ce din 2013 până acum nu a fost emis titlul de proprietate asupra acelei suprafețe de teren”, susține edilul comunei.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*