Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

Premierul României: Bucovina are un potențial important nu numai de producție, ci și de consum

flutur si ciolosPremierul român, Dacian Cioloș, a declarat, sâmbătă, la Solonețu Nou că președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, va avea tot sprijinul Guvernului și al Ministerului Agriculturii privind exportul de carne de oaie și bovine în țări asiatice. El a subliniat că Uniunea Europeană are încheiate acorduri de liber schimb cu țări asiatice cu potențial economic, iar România are relații care facilitează contracte comerciale.

like-facebook„Există un potențial important în țări asiatice. Am fost de asa și în vizită în Vietnam și Mondolia. Înțeleg că urmează un membru al Guverului din Coreea de Sud să vină aici pentru că sunt interesați. Uniunea Europeană are acorduri comerciale și vom negocia acorduri de liber schimb cu multe țări asiatice care au potențial de creștere economică și de consum. România are anumite relații care facilitează contactele comerciale. După cum știți, România este exportator de cereale. Există cerere de carne de oaie și am discutat cu președintele Consiliului Județean Suceava ca împreună cu Ministerul Agriculturii încercăm să organizăm un lanț al producției și procesării carnii de oaie care apoi, să fie exportată. Există cerere chiar din zona Golfului și chiar și în Europa de sud va exista potențial de export. I-am spus domnului președinte că va avea tot sprijinul din partea Ministerului Agriculturii și a Guvernului. E foarte important însă ca producătorii și procesatori, cei din sectorul abatorizării să fie bine oganizați. Problema este nu să începi să exporți, problema este să asiguri continuitatea și să dovedești seriozitate din acest punct de vedre. Ei se pot câștiga foarte ușor dar se și pot pierde ușor dacă nu există seriozitate”,  a spus Cioloș.

Premierul român i-a sugerat șefului administrației județene, Gheorghe Flutur, ca și sectorul lactatelor să-i fie acordată atenție maximă,precizând că zona Dornelor este renumită și va putea exporta produsele lactate.

„Cred că există în momentul de față premisele pentru sectorul cărnii de oaie, să putem să dezvoltăm această filieră și am sugerat să ne gândim și la sectorul lactatelor unde zona aceasta a Dornelor-Bucovina are un potențial important nu numai de producție ci și de consum. După cum vedeți există o cerere pentru turismul rural foarte mare și asta înseamnă că poate să ajute o zonă cum este Bucovina și cum este zona Dornelor să-și creeze un brend care să fie valorificat și la export”, a conchis Cioloș.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*