Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

Nereguli grave la DGASPC Suceava. 600 de bilete de transport la stațiuni și spitale din țară decontate ilegal

dgaspc suceavaProbleme extrem de grave descoperite de Curtea de Conturi -Camera de Conturi Suceava în urma unui audit extern pentru anul 2015. Șeful adminsitrației județene, Gheorghe Flutur, a prezentat o sinteză a acestor verificări, dar și decizia Camerei Conturi privind neregulile semnalate la Liceul Tehnologic Bivolărie.
like-facebook
„Îmi pare rău, că domnul Nechifor nu este aici, pentru că suntem aici și trebuie să discutăm.E vorba de raportul de audit financiar al Curții de Conturi Suceava. E ceva firesc,dar vă spun că exercițiul financiar al lui 2015 nu este descărcat”, a spus Nechifor în ultima ședință de CJ.

Consilierul județean, Sorina Barbu: „Constat că la Bivolărie și la Direcția de Protecție a Copilului Consiliul Județean Suceava, pur și simpu partea financiar contabilă a fost făcută după ureche și după cum i s-a dat ordine sau ceva atât timp cât nu există control financiar intern, nu există control financiar preventiv. Dacă ar fi existat aceste controale, nu s-ar fi ajuns aici. Este dezastru. La Direcția de Protecție a copilului s-a prevăzut în raport ca în continuare să fie auditat. Sunt niște cifre expuse în situațiile financiare care nu sunt reale. Niciodată nu am auzit ca într-un raport să fie scris așa ceva. Curtea de Conturi solicită documentele care au stat la baza plăților dar nu numai în partea de documente sunt nereguli grave ci și în capitolul de aprobare a investițiilor. Nu există documente legale și nu se poate așa ceva.Concluzia este următoarea: 3 milioane de euro vor trebui readuși în bugetul Consiliului Județean nu 1 leu. Nici măcar nu a fost atrasă atenția verificării foilor de parcurs, a kilometrajului, sunt niște încălcări grave”.

Potrivit Curții de Conturi Suceava, la ordonatorii terțiari de credite din bugetul județean, Direcția generală de Asistență și Protecția Copilului Liceul Tehnologic Special Bivălărie și Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sf Andrei” Gura Humorului au fost identificate abateri de la legalitate și regularitate privind cheltuielile de capital, care au determinat efectuarea de plăți nelegale. Acestea reprezentând decontarea nelegală în situațiile de lucrări a sporului de manoperă pentru desfaceri orecum și a lucrărilor neexecutate la obiectivul de investiții „Lucrări de construcții,reparații și modernizări la CRRN Costâna-pavilion B”, la ordonatorul terțiar de credite, plăți nelegale la obiectivul de investiții; Achiziție și montare stație de epurare la CRRN Sasca „prin acceptarea la plată în situațiile delucrări suplimentare, a unor articole de deviz ofertate inițial, dar decontate la prețuri mai mari decât cele din oferta financiară; lucrări neexecutate la obiectivele de investiții „Modernizare centrală termică” și „Lucrări amenajare laboratore fizică, chimie, biologie în pavilion sală de sport, mansardă la LTS Bivolărie” și „Instalare sistem avertizare incendiu” la ordonatorul terțiar de credite Liceul Tehnologic Special Bivolărie; acceptarea la plată și decontarea în situațiile de lucrări a unor articole de deviz cu prețuri care nu corespund cu cele din oferta financiară la obiectivul de investiții „Înlocuire sistem de încălzire la CSEI Sf Andrei Gura Humorului”.

În domeniul veniturilor la bugetul județului, s-a constatat un grad redus de finanțare diin venituri proprii-16,43%; grad mic de autofinanțare, grad redus de autonomie decizională-25,91%.

600 de bilete de transport la stațiuni și spitale din țară decontate în mod ilegal

La Direcția de Protecția Copilului nu eu era înregistare la data de 31.12.2015 în evidența contabilă suma de 363.232 lei,reprezentând contravaloarea facturilor emise de către furnizorii de imobilizări. Tot aici, au fost constatate deconturi nelegae către operatorii de transport auto și cale ferată în sumă de 57.187,50 lei,reprezentând contravaloarea unui număr total de 547 de bilete de transport interurban.
Curios, este că aceste bilete în mare parte sunt pentru persoane cu handicap care nici pe departe nu au ieșit din centre sau să ajungă vreodată la o stațiune balneară sau au beneficiat de servicii balneo-fizio-terapeutice în cadru unităților spitalicești din județul Suceava sau unități spitalicești din țară. Mai mult ,s-a constatat că au fost plătite sume colosale pentru persoane cu handicap și asistenți maternali în forme de spitalizare internate în spitale cu paturi dar care figurează concomitent în perioada spitalizării cu deplasări în județ și în țară pe diferite rute auto și feroviare. Inspectorii Curții de Conturi au mai constatat că au fst efectuate plăți nelegale pentru persoane cu handicap și însoțitorii lor care figurează cu călătorii dus-întors ă aceeași zi .Nereguli pe bandă rulantă au fost înregistrate și la Spitalul Județean Suceava. Au fost facturate și solicitate la decontare eronat suma de 168.000 de lei.

Consilier județean PNL, Bădeliță: „În rezumatul Curții de Conuturi, rezultă că suma totală a abaterilor ce stau la baza formulării opiniei de audit este de 11 milioane 11.149 mii,46 lei și că ceea ce conduce la concluzia că denaturările cumulate pe parcursul auditului depășesc nivelul programului…Situația financiară nu prezintă situația reală a UAT CJ ,opinia exprimată este contrară ,efectiv nu se poate încheia anul financiar .Vă rog să citiți raportul Curții de Conturi și discutăm aplicat să vedem ce s-a întâmplat în 2015 și atunci tragem concluzii”.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur: „O să vă mai spun o situație extrem de gravă. cu care m-am lovit zilele trecute. Lipsă de medicamente la Protecția Copilului pentru că fără licitație publică s-a făcut achiziție de medicamente de 2 miliarde de lei vechi,plafonul de 30.000 de euro -era de 1,2 miliarde de lei vechi, și cum spitalele nostre erau în imposibilitatea de a asigura medicamentele. Am făcut o ședință fulger ca să vedem ce facem, am chemat pe cei de la Protecția Copilului și am constatat achiziții publice fără niciun fel de licitație ,fără respectarea legislației,peste 30.000 de euro -plafonul s-a terminat și noi nu aveam bani pentru medicamentele de urgență. Și până faci o licitație publică ,o nouă achiziție publică trece o lună și ceva…Ce faci cu bolnavii de la Sasca sau de la Costâna? S-a convenit ca după discuții cu juriștii noștri, am discutat cu colegi din alte județe și utilizând o procedură simplificată pentru această situație excepțională dar situația a venit pentru că au fost niște oameni iresponsabili care vor trebui să plătească material și penal .Nu se poate așa ceva!”.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*