Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

Premierul polon către comunitatea din Solonețu Nou: „Este un moment deosebit pentru mine pentru că aici am găsit o bucată a Poloniei”

premier la suceava (10)Premierul Poloniei, Beata Maria Szydło, a declarat, sâmbătă, la Solonețu Nou, comuna Cacica, că se află pentru a doua oară pe aceste locuri din Bucovina și a mulțumit comunității polone pentru faptul că păstrează vie limba, cultura și tradițiile de peste două secole. Domnia sa a mulțumit etnicilor polonezi pentru faptul că a găsit o bucată din Polonia în acest colț de țară din România și că păstrează viu spiritul polonez pe aceste locuri.

like-facebook„Este un moment foarte deosebit pentru mine pentru că sunt aici pentru a doua oară și pentru această invitație aș dori să îi mulțumesc domnului prim ministru. Când vorbeam împreună despre venirea mea în România, domnul prim ministru Dacian Cioloș m-a invitat, iar eu am menționat că am fost odată în Bucovina și am călătorit pe acest teritoriu. Atunci domnul prim ministru s-a oferit ca să discutăm despre aceste probleme serioase ale Europei și alte chestiuni legate de colaborarea noastră chiar aici. Din acest motiv am putut să mă întâlnesc și cu dvr. și aș dori să-i mulțumesc domnului prim ministru pentru acest prilej. Este un moment deosebit pentru mine pentru că aici am găsit o bucată a Poloniei și aș dori să mulțumesc pentru îngrijirea acestei bucăți a Poloniei, pentru faptul că, copii de aici pot să învețe limba polonă,pot să cultive tradițiile și cultura poloneză datorită acestui fapt polonezi și românii se constituie o familie unică și fericită. Pentru mine era clar că atunci când voi fi aici în România trebuei să fiu și la dvr., la compatrioții noștri care lucrează aici de secole din moși strămoși și inima voastră este în Polonia pentru că vorbiți limba polonă și cultivați tradițiile și obiceiurile poloneze. Pentru mine este un lucru deosebit că acest spirit polonez este viu. Și pentru noi pentru compatrioții dvr. din Polonia este un lucru foarte important pentru că avem și noi aici Casa Polonă, pentru că aici se vorbește limba polonă și se cultivă tradițiile și cultura poloneză. Admir tot ceea ce am găsit aici, Casa Polonă și casele, gospodăriile dvr. dar și biserica unde vă puteți ruga sunt locurile unde se simt inimile și dragostea dvr”, a subliniat premierul polon.

Domnia sa a dat asigurări în numele Guvernului poonez că va sprijini diaspora polonă peste tot în lume și implicit în România. Premierul polon le-a cerut etnicilor polonez să ducă mai departe limba, cultura și tradițiile poloneze care au origini în Polonia, dar să mențină legătura strânsă și cu patria unde locuiesc astăzi.

„În numele Guvernului polonez doresc să vă asigur că vom continua politica de sprijinire a diasporelor poloneze peste tot în lume, în toate locurile și de asemenea vom sprijini toate organizațiile care se ocupă de promovarea limbii și culturii poloneze oriunde peste hotarele Poloniei. Vom sprijini și pe dvr., vă vom ajuta în orice chestiuni iar de la dvr.vom învăța dragostea către patrie, vom învăța dragostea către istorie pentru că acest lucru leagă și zidește. Este valoarea cea mai înaltă a fiecărei națiuni, a fiecărui stat și aici, aveți casa în România dar aceste legături permanente sunt foarte importante și prin acestea sunteți spiritul polonez. Națiunea nostră trebuie să învețe dragostea către Polonia prin cultivarea limbii indiferent de locul unde trăim și această valoare este cea mai înaltă. Vă doresc toate cele bune. Vă doresc ca în familiile și casele dvr. să continuați și să cultivați spiritul polonz ca generațiile care vor veni să simtă legătura cu patria strămoșilor și legătura cu patria dvr. de astăzi. Astăzi, am vorbit despre mai multe subiecte cu domnul prim ministru ,dar în mod clar a fost pronunțat faptul că Polonia și România sunt cele două țări care trebuie să colaboreze în mod strâns pentru că ne leagă foarte multe lucruri și eu cred că este doar un început al drumului și relațiile noastre vor deveni din ce în ce mai strânse. Mulțumesc mult!”, a conchis premierul polonez.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*