Marti 30 Aprilie 2024, Actualizat acum 120 zile 12:00 am

Premierul Poloniei și al României vor avea discuții oficiale la Gura Humorului și vor lua prânzul la Mănăstirea Voroneț

Premierul Poloniei, Beata SzydloPremierul Poloniei, Beata Maria Szudlo, va efectua, sâmbătă, o vizită oficială în județul Suceava, ocazie cu care se va întâlni cu premierul român, Dacian Cioloș. Întâlnirea va avea loc la Gura Humorului, acolo unde cei doi vor purta discuții oficiale la Sala Tisa.

Ambele delegații vor avea câte șase reprezentanți la masa discuțiilor. Premierul român se va afla pe Aeroportul Salcea-Suceava sâmbătă, la ora 10.00 unde va fi așteptat de președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, iar ulterior se vor deplasa la Gura Humorului.

like-facebookO oră mai târziu, pe același aeroport va ajunge premierul Poloniei, Beata Maria Szydlo, care va fi așteptat de ministrul de externe al României, Lazăr Comănescu. Primirea va fi facută potrivit protocolului diplomatic, în ținută festivă fiind și 12 militari de la Garnizoana Iași.

Președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Logher, va fi gazdă mai ales că vizita premierului polon este strâns legată de comunitatea polonă din Bucovina. Premierul polon se va deplasa cu mașinile la Gura Humorului unde se va întâlni cu omologul său român și vor începe discuțiile oficiale la nivelul celor două guverne.

După discuții, cei di miniștri vor face doar declarații de presă după care se vor deplasa la Solonețu Nou, comuna Cacica unde vor vizita Biserica Romano-Catolică „Coborârea Sfântului Duh” și Casa Polonă și se vor întâlni cu comunitatea poloneză. Două ansambluri folclorice locale vor prezenta un program artistic.

În anul 1998, președintele Poloniei,Aleksander Kwasniewski, a vizitat România, ajungând și la Solonețu Nou. Acesta este singurul sat compact de polonezi din România, aici locuind 1.000 din cei circa 3.000 de polonezi aflați în Bucovina. Impresionat de drumul noroios pe care a mers cu mașina, șeful statului polonez a promis locuitorilor satului că autoritățile poloneze se vor implica și le vor construi sătenilor un drum asfaltat și o școală și le vor trimite profesori și preoți. La începutul secolului al XXI-lea, prin parteneriatul autorităților române cu cele poloneze, s-a construit un drum de beton cu o lungime de 5 km, care a legat satele Cacica și Solonețu Nou. Guvernul polon a sprijinit și alte investiții din satele cu etnici polonezi ,a acordat burse pentru studenți și a finanțat tabere pentru copii din satele poloneze din județul Suceava.

După vizita în comunitatea polonă, cei doi miniștri vor vizita Mănăstirea Voroneț și tot aici,vor lua prânzul de la care nu vor lipsi bucatele tradiționale. La invitația lansată de preșeidntele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur,premierul polon și român vor vizita Cetatea de Scaun a Sucevei iar în jurul orei 17.00 vor ajunge la Aeroport urmând a părăsi județul nostru.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*