Miercuri 15 Mai 2024, Actualizat acum 135 zile 12:00 am

Premierul României și cel al Poloniei, invitați de Gheorghe Flutur să viziteze Cetatea de Scaun

ciolosPreședintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur,  a anunțat, marți, că a lansat invitația celor doi premieri, ai Poloniei și ai României, să viziteze Cetatea de Scaun a Sucevei.

Șeful administrației județene a adresat invitația pentru o vizită la cetatea înainte ca cei doi oficiali guvernamentali să părăsească județul.

„Așteptăm confimarea oficială a acestei invitații făcută de către mine”, a spus Flutur.

Premierul Poloniei, Beata Szydlo, vine la Suceava. Primul ministru se va întâlni în data de 27 august, la Suceava, cu premierul României, Dacian Cioloș. Din delegație mai fac parte Marcin Wilczek, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Cristian Bădescu, secretar de stat pentru Afaceri europene, seful Cancelariei primului-ministru si mina dreapta a premierului Ciolos, Dragoș Tudorache-șeful Cancelariei primului ministru, Călin Ungur, consilier de stat în cadrul Cancelariei Primului-ministru al României.

Cei doi premieri vor avea o întâlnire oficială după care la ora 13.45, delegația se va deplaa în satul polonez Solonețu Nou din comuna Cacica. Premierul Poloniei va vizita Casa Polonă și Biserica româno-catolică „Coborârea Sfântului Duh” și va avea o întâlnirea cu comunitatea polonă din localitate.

like-facebookCele două ansambluri reprezentative ale comunității poloneze din România, care au fost premiate anul trecut de președintele Poloniei la București, Andrzej Duda, vor prezenta un program artistic cu această ocazie. Este vorba de ansamblurile Solonczanka și Mala Pojana. Ca reprezentant în Parlamentul României, deputatul Ghervazen Longher, care este și președintele Uniunii Polonezilor din România, va fi gazda delegațiilor la Solonețu Nou.

Premierul Poloniei va vizia în aceeași zi, mănăstirile din Bucovina din care va face parte și Mănăstirea Voroneț.

Amintim că în anul 1998, președintele Poloniei, Aleksander Kwasniewski, a vizitat România, ajungând și la Solonețu Nou. Acesta este singurul sat compact de polonezi din România, aici locuind peste 1.000 din cei circa 3.000 de polonezi aflați în Bucovina. Impresionat de drumul noroios pe care a mers cu mașina, șeful statului polonez de atunci a promis locuitorilor satului că autoritățile poloneze se vor implica și le vor construi sătenilor un drum asfaltat și o școală și le vor trimite profesori și preoți.

La începutul secolului al XXI-lea, prin parteneriatul autorităților române cu cele poloneze, s-a construit un drum de beton cu o lungime de 5 km, care a legat satele Cacica și Solonețu Nou.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*