Duminică 05 Mai 2024, Actualizat acum 125 zile 12:00 am

Mii de pelerini la sanctuarul de la Cacica, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

cacica (1)Mii de pelerini au fost prezenți la sanctuarul naţional Marian de la Cacica în zilele de 14 şi 15 august, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. La liturghia solemnă a participat, luni, Preafericirea Sa Fouad Twall, patriarh latin emerit al Ierusalimului. Corul “Collegium Baccalarum” din Olsztyn din Polonia a cântat pe parcursul întregii liturghii oficiate în limba polonă. Tot același cor a susținut duminică seară un concert timp de o oră un concert în aer liber pentru toți pelerinii veniți în Cacica.

cacica (15)
În afara pelerinilor din România, au mai venit icredincioşi din Polonia, Germania, Ungaria, Austria, Italia, preoţi, autorităţi civile. Printre pelerini vor fi: PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti. Între pelerini s-a aflat și deputatul minorității polone, Ghervazen Longher. like-facebook

Corul “Collegium Baccalarum” din Olsztyn din Polonia a oferit ca dar Parorhiei Franciscane din Cacica o icoană cu Fecioara Maria specifică zonei lor.

Sâmbătă, la ora 12.00, pr. Teofil Petrişor, OFMConv., provincial al Fraţilor Minori Conventuali din România, a celebrat sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului.cacica (16)

Din programul celebrărilor de la Cacica au făcut parte pelerinajul tinerilor şi al persoanelor consacrate .
Duminică, 14 august, ei au fost salutaţi de PF Fouad Twall, PS Petru Gherghel şi PS Cornel Damian. Pelerinajul pe jos a început la circa 5 km de Cacica, la ora 12.30, iar la ora 13.30 a avut loc ritaul primirii tinerilor pelerini, Duminică ,la ora 18.00 a avut loc sfânta Liturghie celebrată de PS Cornel Damian, animată de tineri şi de persoane consacrate.

cacica (17)Privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00 a constituit pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Rugăciuni şi cântece în cinstea Maicii Domnului se vor înălţa din inimile pelerinilor. Celebrarea va fi prezidată de PS Petru Gherghel.

În cadrul privegherii PF Fouad Twall s-a adresat pelerinilor spunând că a rămas impresionat de numărul mare de participanți care au stat până la finalul privegherii chiar dacă a fost frig. Potrivit PF, pelerinii au dat dovadă de foarte multă răbdare ceea ce înseamnă că au o iubire aparte pentru Fecioara Maria. Liturghia cuvântului a fost citită de monseniorul Ionuț Strejac,delegat al Papei în România.cacica (2)
În ziua de hram, luni, 15 august, a avut loc, 09.15 sfânta Liturghie în limba polonă în Basilica Minor şi în limba germană, la grotă.

În centrul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului a fost Liturghia de hram celebrată de la ora 11.00 de episcopul de Iaşi,ES Petru Gherghel. PF Fouad Twall care a ținut cuvântul de învăţătură.

„Toți pelerinii prezenți astăzi au venit să împărtășească Fecioarei Maria problemele și supărările lor dar și bucuriile. Acesta este cel mai mare dar pe care ni-l oferă astăzi, Fecioara Maria, și anume faptul că ne ascultă și ia asupra ei toate supărările și necazurile pelerinilor participanți”,  a spus Preafericirea Sa Fouad Twall, patriarh latin emerit al Ierusalimului.

cacica (3)La Liturghie au celebrat episcopi şi aproape 100 de preoţi din ţară şi din străinătate. La final icoana a fost purtată în procesiune în jurul bisericii şi au fost binecuvântate florile şi obiectele religioase aduse sau cumpărate de pelerini.

Anul acesta, pelerinii pentru prima dată, au avut posibilitatea să treacă prin poarta milostivirii, simbol al lui Isus Cristos. Cu siguranţă, de la Cacica mulţi se vor reîntoarce spre casele lor reînnoiţi sufleteşte.
Icoana Maicii Domnului din sanctuar, copie fidelă a celei de la Częstochowa, își va îndrepta privirile multor pelerini spre cea care este “plină de har” pentru a contempla împreună cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi.cacica (4)

Sanctuarul de la Cacica este un loc de rugăciune şi meditaţie, sfinţit prin prezenţa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei “Madona Neagră” de la Częstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Sanctuarul se găseşte în frumoasa regiune bucovineană, la 19 km de Gura Humorului şi la 36 de km de Suceava. Bazilica se află în centrul localităţii, care este înconjurată de dealuri acoperite cu păduri, pajişti, delectând prin această imagine privirea oricărui trecător. Actuala biserică a fost construită între anii 1903 şi 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată, urmând un proiect din Polonia. Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lwow: Josef Bilcewski şi Josef Weber. Cu această ocazie s-a stabilit celebrarea oficială a hramului şi a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan; în anul 1997 a fost declarată sanctuar naţional, iar în anul 2000 papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de “basilica minor”.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*