Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

„Statuile vii” au împânzit Suceava pentru promovarea Festivalului de Artă Medievală. „Câte o oră trebuie să stai nemișcat”

dan sidoriucLa fel ca și în ultimii ani, statuetele vii care au promovat Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”, aflat acum la a zecea ediție, au revenit la Suceava. Prezența lor a devenit déjà o tradiție, iar sucevenii agrează acest mod de promovare mai ales că, spun ei, să văzându-i pe stradă, gândurile le zboară la lecția de istorie. Trebuie amintit că Festivalul de Artă Medievala se va desfășura în Cetatea de Scaun a Sucevei în perioada 11-14 august. Evenimentul este promovat prin intermediul a câtorva statui vii, amplasate în mai multe puncte circulate din municipiu.

like-facebookActorii profesioniști, dar și voluntari care dau viață personajelor medievale au putut fi văzuți încă de luni în municipiul Suceva. Între cei care au ținut să îmbrace haine medievale se află actorii din trupa de teatru Funny Art din Iași care sunt pregătiți de regizorul Radu Ghilaș. Pe lângă aceștia pot fi văzuți și voluntari, care îmbrăcă din plăcere aceste costume medievale și oferă trecătorilor pliante cu programul manifestărilor.

Sunt însă și voluntari care déjà au vechime în acest gen de manifestare. Dan Sidoriuc și-a luat concediu de la muncă special pentru a participa ca voluntar la eveniment. El are déjà un costum propriu de cavaler de la sfârșitul sec al XIV-lea –începutul secolului al XI-lea. Statuietele dau dovadă de o putere ieșită din comun chiar dacă sunt și temperature caniculare. În acest an, ele pot fi văzute între orele 10.00-11.00;16.00-17.00 și 19.00-20.00.

„Vin din plăcere ca voluntar la festival. Îmi place și să face să revin în istoria acelor vremuri. Am iubit istoria din toate timpurile dar cea a Sucevei în mod special. Cei mai impresionați rămân însă copii care se și pozează lângă noi. În acest an nu am avut așa mulți copii care să ne admire poate și din cauza faptului că este foarte cald. În schimb, anul trecut am avut sute de copii care erau în stare să se urce și în brațele noastre. Ne așteptăm să avem mii de suceveni și turiști în cele patru zile de eveniment. Eu deja am propriul costum medieval, soția fost cea care a făcut cămașa fiind o reconstituire după una descoperită în șantierele arheologice, armura de zale a fost făcută de mine din sârmă, spada este de decor pentru teatru, iar cizmele le-am cumpărat”, ne-a destăinuit cavalerul medieval.

Cum se transformă actorii profesioniști și voluntarii în statui vii care dau culoare orașului pentru câteva zile este ceva inedit. Puțini știu încă câtă migală și răbdare trebuie să ai ca să stai nemișcat ore în șir.

„Trebuie să ai o stăpânire de sine deosebită și să ai talent să poți sta ore în lir nemișcat. Și să nu uităm că nu orice persoană sau orice actor poate fi o statuie vie în care să fie țesută o poveste care să-I atragă pe toți ca pe un magnet. În acest an, câte o oră trebuie să stai nemișcat”, ne-a mai spus Dan Sidoriuc.

Unul dintre cele mai apreciate evenimente culturale ale anului din județul Suceava, Festivalul de Artă Medievală ”Ștefan cel Mare”, își așteaptă publicul, începând de joi și până duminică, programul cuprinzând, ca în fiecare an, turniruri cavalerești, spectacole cu foc, dansuri și cântece medievale, scene de luptă, reprezentații teatrale pentru copii, tir cu arcul și acrobații cu cai.
Programul festivalului, ce se va desfășura în cea mare a timpului la Cetatea de Scaun a Sucevei și Muzeul Satului, va fi unul variat, pentru toate categoriile de vârstă.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*