Luni 29 Aprilie 2024, Actualizat acum 119 zile 12:00 am

A dat primăria pe șoferie. Cum a ajuns un primar din Suceava șofer de tir

primarul sofer de tir ilie tironeac suceavanews (2)A făcut administrație peste 10 ani, pentru două mandate a fost primarul unei comunități întregi, iar timp de patru ani a fost viceprimar. Acum, este șofer de tir, dar nu regretă nicio secundă că a dat Primăria pe șoferie.

like-facebookEste vorba despre fostul primar al comunei Cârlibaba, Ilie Tironeac. Nu mai puțin de opt ani a fost ales de comunitatea de acolo să le reprezinte interesele din funcția de primar, din partea PSD. A luat decizia să lase în urmă administrația pentru că, spune el, nu îi place să spună cuiva „Să trăiți!”.

primarul sofer de tir ilie tironeac suceavanews (2)Când a pornit pe această cale, în urmă cu opt ani, avea un permis de conducere pe care îl folosise foarte puțin după terminarea liceului, dar a vrut cu orice preț să meargă pe calea șoferiei, iar acum este conducător auto internațional la una dintre cele mai mari companii de transporturi internaționale din Europa, Intercargo Scandinavia A/S -Holding West Horndon.

Ilie Tironeac ne-a declarat că nu regretă că nu se mai află în fruntea comunității locale pentru că altfel nu ar fi avut ocazia să vadă întreaga lume. Fiica acestuia a plecat și ea și din țară, fiind în prezent  economist la o Clinica Medicală din New Molden, Londra. A terminat Facultatea de Psiholgie și Științele Educației din Iași, iar a doua instituție de învățământ superior a absolvit-o în Londra. A reușit să finalizeze Facultatea de Economie la Universitatea din Kingston și nu se mulțumește cu atât, face cursuri de manager.primarul sofer de tir ilie tironeac suceavanews (2)

De felul meu, sunt genul de om care mai bine moare în picioare decât să trăiesc în genunchi! Este o vorba din popor.. Am decis să plec pentru că nu îmi place să spun nimănui: „Să trăiți!”. Vorbesc cu patronul meu orice la telefon, chiar dacă omul are afaceri de miliarde de euro. Deci, să nu se înțeleagă din lipsă de respect, este un mod de a fi privit ca om în realul și adevărat sens al cuvântului. Îmi doream la acea perioadă, în 1986, să lucrez pe TIR. Nu am avut ocazia. Până după ce am plecat din țară. În acest moment lucrez la una dintre cele mai apreciate companii de transporturi international din Europa. Am déjà o ani în străinătate, am lucrat 2 ani în Aglia și am 6 ani în Danemarca. Îmi place aici, dacă fac o comparație cu ce este în Romania și aici. La început mi-a fost greu deoarece nu știam decât câteva cuvinte din limba engleză, dar desfășurând activitatea între colegi englezi, într-un singur an…am ajuns să vorbesc cursiv. Dupa care mi-am schimbat locul de muncă, deoarece aveam și alte pretenții”, ne-a spus, pentru SuceavaNews, fostul edil.

primarul sofer de tir ilie tironeac suceavanews (2)

Ilie Tironeac, pe vremea când era primar

Fostul edil spune că a văzut o cu totul altă lume, care pune preț pe cuvântul dat, unde respectul  și corectitudinea sunt mai importante decât orice. Recunoaște, însă, că nici banii nu se compară cu cei pe care îi primea în România.

„Ce îmi place…corectitudinea, respectul, cuvântul este cuvânt și nu mai ai nevoie de ștampilă. Și bineînțeles financiarul. O siguranță și o stabilitate. Am avut ocazia ca în acești 8 ani, să călătoresc cu toate vasele moderne ale Europei care fac legătura între continent și toate insulele Spaniei, Anglia, Scoția, Irlanda, toate țările scandinave, Finlanda și Grecia. Mulți nu își permit să plătească o asemenea croazieră, eu am călătorit gratis”,  a mai povestit fostul primar.

Ilie Tironeac nu regretă nici că a fost la conducerea comunității locale, însă și-ar fi dorit mult mai multe să facă pentru oameni. Multe din proiectele sale au rămas doar pe hârtie și mare lucru nu s-a mai realizat de atunci.primarul sofer de tir ilie tironeac suceavanews (1)

Nu regret. A fost o experiență din viața mea, în care mi-am petrecut 12 ani. Am pus mult suflet în ceea ce am făcut. Am avut și viziuni de viitor în dezvoltarea localității, care din păcate nu s-au mai realizat. Un exemplu ar fi pârtia de schi care a rămas subiectul “a fost odată “”,  a mai spus Tironeac.

Întrebat ce le lipsește românilor, Ilie Tironeac a spus „foarte multe. În primul rând corectitudinea și cuvântul dat. Ceea ce este regretabil este că în România, totul își are rădăcinile în politic. Pe când în țările civilizate ale Europei, și mă refer la regate, nu la republici, afacerile nu au legătură cu politicul. Nimeni și nimic nu poate să îți influențeze afacerile. Fac o singura comparație. România stat european nu deține o autostradă, să fie traversată de la un capăt la altul. Îmi iubesc țara…și mă doare, avem obiceiuri, avem tradiții pe care niciun stat nu le are. Dacă am avea autostrăzi și aeroporturi operaționale …România poate să trăiască din turism! Norvegia în toate cele 4 anotimpuri…face turism. În perioada de vară toate legăturile maritime sunt pline de turiști care vizitează această țară”.

Ilie Tironeac susține că nu își mai dorește să revină în politică, dar, spune el, după câte a văzut ar putea face multe pentru comunitate.


Loading...

loading...

3 Comentarii

  1. bogdan tanasa says:

    Un om deosebit. Toate cele bune

    Răspunde
  2. Aurel Savin says:

    Am fost colegi de lucru undeva prin Danemarka, întradevăr este un om cu multe foarte multe calităţi, un coleg în adevăratul sens al cuvântului, un om care sinteşte locul (omul gospodar se vede de la o poştă).
    Mi-şi dori mult să lucrez cu un astfel de on într-o instituţie publică (primărie, consiliu judeţean…).
    Dn-ul TIRONIAC !!!! gata cu hoby-ul……. părerea mea este că trebuie să reveniţi prin locurile natale, pentru a termina ceea ce a-ţi început cu ceva ani în urmă şi nu a-ţi fost lăsat !!!!! Să terminaţi – cred că lumea a început să mai şi conştientizeze…… iar locul dumitale este acolo în fruntea lor DOMNU-LE TIRONIAC !!!!!!!
    SUCCES, SUCCES şi iar SUCCES…….
    Cu multă stimă: Aurel Savin, Tulcea – România !!!!!

    Răspunde
  3. Gigi says:

    Ce sa termine acest individ in Cirlibaba ? Nu a facut absolut nimic. Doar fala e de el.

    Răspunde

Lăsați un comentariu

*