Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

FOTO! „Labirintul anticorupție” a atras sute de suceveni

labirint (24)Sute de suceveni au ținut să fie prezenți, joi, pe esplanada Casei de Cultură din municipiul reședință de județ la Campania „Labirintul Anticorupție” din cadrul proiectului „Plăteşte Zero pentru ce ţi se cuvine”, acțiune organizată de organizată de Asociaţia Pro Democraţia, Direcţia Generală Anticorupţie și Fundația Hanns Seidel România.

like-facebookOrganizatorii și-au propus o altfel de metodă inedită de informare a cetăţenilor cu privire la riscurile implicării în fapte de corupţie, respective, o construcţie modulară de tip labirint care va oferi acestora posibilitatea să-şi consolideze cunoştinţele despre infracţiunile de corupţie şi să descopere instrumentele aflate la îndemâna tuturor pentru a sesiza aceste fapte.

labirint (1)Organizatorii au pus la dispoziția cetățenilor și trei recipiente în care apa urma să aibă diferite culori în funcție de gradul de corupție. Pentru verificarea cunoştinţelor proaspăt dobândite, vizitatorilor le-a fost înmânat un chestionar la care au trebuit să răspundă identificând varianta corectă în Labirint.

Cetățeni de toate vârstele, dar în special foarte mulți tineri au trecut prin „febra” chestionării și fără niciu fel de teamă au dat răspunsuri la întrebările de pe chestionar. Între cei care au trecut prin „labirint” a fost și prefectul județului Suceava, Contantin Harasim, care a precizat că o astfel de acțiune este binevenită și îi poate conștientiza și responsabiliza pe toți.labirint (2)

Giurgea Ioan, în vârstă de 77 ani, pensionar din Suceava, susține că în România legislația este proastă.

„E ca și în cazul celor cinci case, păi dacă și le-a făcut necinstit sau a intrat în posesia lor în mod fraudulos statul să le ia, să le vândă, iar banii să fie virați la buget. Așa ceva nu exista ape vremea lui Ceaușescu. Mulți nu sunt de acord cu vremurile de dinainte de 1989, ar trebuie să recunoaștem. Păi nu exista atâta corupție”, a spus suceveanul.

labirint (5)Cei mai conştiincioşi în răspunsuri au primit materiale informative şi promoţionale, tricouri, bloc notesuri și pixuri. Potrivit managerului de proiect de la Asociația Pro Democrația, Iuliana Iliescu, organizatorii își propun, și în 2016, să continue cu acțiuni de informare și conștientizare a cetățenilor cu privire la prevenirea faptelor de corupție parte a campaniei „Labirintul Anticorupție” din cadrul proiectului „Plăteşte Zero pentru ce ţi se cuvine”.

„Cei care participă la această acțiune sunt foarte receptivi. Mai mult, am constatat că un număr foarte mare de cetățeni vin să se informeze cu privire la faptele de corupție, despre instituțiile abilitate și unde ar trebui să se adreseze atunci când au la cunoștință asemenea fapte. Educația despre faptele de corupție începe de acolo de jos, de la tineri. Ei trebuie să fie cei care dau un semnal pentru viitor, pentru că ei își crează viitorul. Tinerii și nu numai să înțeleagă că nu trebuie să ofere nicio sumă de bani celor care prestează funcții publice. Aceștia sunt funcționari publici care își desfășoară activitatea, cum ar fi acolo une se emit documente sau fac ceva pentru cetățeni. Ei sunt plătiți pentru astfel de servicii, nu trebuie să ofere nimic. În județul Suceava, infracțiunile de corupție sunt în scădere și datorită faptului că sunt foarte multe activități preventive care le desfăurăm chiar este în continuă scădere și asta ne bucură”,  a spus comisarul de poliție DGA Suceava, Cioinegel Eliazar.

În aceeași ordine de idei, Iuliana Iliescu, managerul de proiect a spus că „cetățenii și în special tinerii sunt receptivi, ei trebuie să vadă despre ce este vorba, să răspundă la întrebări chiar dacă știu anumite răspunsuri îi încurajăm să și le consolideze. Se mai schimbă Codul Penal și anumite legi și atunci îi încurajăm să își consolideze anumite cunoștințele.După ce completează chestionarul, colegii mei dar și cei de la DGA,îl verifică, dacă este bine întocmit îi felicităm și îi încurajăm să transmit mesajul mai departe prin materialele promoționale, dacă nu a răspuns corect și are variante greșite ,cetățeanului încercăm să îi prezentăm variant corectă, să îl aducem pe linia corectă cu informația și la fel îi încurajăm să transmit și să ne susțină pe noi ca instituții publice și societate civilă în prevenirea faptelor de corupție. Am mizat pe tineri în aceatsă campanie pe care să îi formăm,să îi educăm și doar prin astfel de activități de informare și conștientizare la rândul lor cetățeanul –tânărul poate să transimtă mesajul mai departe”, a spus Iuliana Iliescu.

Orașele în care va poposi Labirintul Anticorupție sunt: Suceava, Târgoviște, Giurgiu, Zalău, Miercurea-Ciuc, Arad și Craiova. Miercuri, la sala de ședințe a CJ Suceava a avut loc masa rotundă cu tema „Prevenirea anticorupției-drumul către integritate”, la care au participat 60 de reprezentanți ai instituțiilor publice implicate în combaterea corupției.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*