Proiectul „Hai în Bucovina” a fost lansat oficial la Suceava, în prezența unui număr impresionant de personalități politice, adminitrative, șefi de deconcentrate, primari, oameni de cultură din județ, din țară, dar și invitați din străinătate. Invitații au fost primiți la Consiliul Județean Suceava de către președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care le-a făcut cadou câte o trăistuță bucovineană pe care era inscripționat sloganul proiectului „Hai în Bucovina” și un tricou.
Apoi, oficialitățile s-au deplasat pe jos la Muzeul Bucovinei, unde a avut loc, la ora 14.00 lansarea oficială a proiectului, dar și deschiderea oficială a instituției muzeale. După discursuri și vizitare, invitații s-au deplasat cu două autocare la Muzeul satului bucovinean de lângă Cetatea de Scaun unde se află deschis Târgul meșterilor populari.
Președintele CJ a însoțit invitații în muzeu și alături de aceștia au fost vizitate casele reprezentative ale Bucovinei, meșterii cu diferite expoziții din județ, dar și din țară, și biserica din incinta acestuia.
Șeful administrației județene s-a dovedit a fi ca o gazdă deoebit de ospitalieră, sugerându-le la expoziția gastronomică, să guste din produsele tradiționale.
Pe scena din incinta muzeului a avut loc un spectacol susținut de trupa Sistem după care delegația s-a deplasat la Cetatea de Scaun a Sucevei unde sucevenii, turiștii au asistat la salvele de tun trase din interiorul edificiului istoric. Vizita în cetate i-a impresionat pe invitați veniți, parte din ei susținând că reabilitarea, dar și expoziția permanentă dau o notă inedită și constituie un punct de atracție pentru turiști.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a primit de la un meșter o goarnă pe care a și folosit-o pentru a suna „adunarea”.
„ Trebuie să îi adun pentru că avem un program încărcat”, a spus șeful județului.
Și dacă la deschiderea Muzeului Bucovinei, fostul președinte al CJ, Cătălin Nechifor, nu a fost prezent, la Cetatea de Scaun, acesta a venit însoțit de câțiva consilieri PSD. El s-a întreținut preț de câteva minute și cu președintele Regiunii Schwaben. De altfel, județul Suceava are un parteneriat cu această regiune care a fost semnat pe vremea când șef al administrației județene era social democratul, Gavril Mârza.
Un fragment din piesa „Apus de Soare” interpretată de actori de la Teatrul din Botoșani în frunte cu Marius Rogojinchi a adus preț de mai bine de jumătate de oră momente din trecut, din perioada domniei marelui Voievod Ștefan cel Mare, dar și momentul înscăunării lui Bogdan.
„Moldova nu este a mea, ci a urmașilor, urmașilor voștri”, sunt cuvintele rostite de domnitorul Ștefan cel Mare și care pentru mulți au rămas în memorie încă de pe băncile școlii, dar duminică seară au răsunat pe zidurile cetății.
Programul manifestărilor a continuat cu muzică folk susținută de Nicu Alifantis, dar și alți interpreți. Organizatorii au pregătit pentru spectatori momente pentru toate vârstele.
Cetatea lui Ștefan a fost din nou plină de turiști și cum cei plecați în străinătate au început să revină, se așteaptă cu interes și celelalte manifestări care vor avea loc pe parcursul lunii august.