Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

12 salve de tun vor fi trase din Cetatea de Scaun a Sucevei

cetatea suceveiDeschiderea expoziției permanente din Cetatea de Scaun va avea loc duminică, la ora 17.30. Potrivit președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur,   proiectul de consolidare și recondiționare a costat 14 milioane de euro. 12 salve de tun vor fi trase din Cetatea de Scaun a Sucevei.

like-facebookCetatea prinde viață în proiectul ăsta, un proiect care l-am început tot în mandatul meu. Am ținut și țin foarte mult la acest proiect, un proiect în valoare 14 milioane de euro. Am mai încercat și alții consolidarea cetății, recondiționare, chiar dacă citim în istorie la sfârșitul sec XIX s-a încercat, dar venise războiul și mare lucru nu s-a putut face dar la peste 100 de ani se reușește consolidarea cetății de scaun, cel mai important monument laic din spațiul extracraptic. Expoziția permanentă prezintă funcțiunea militară, săli de arme, camera portarilor Sucevei, voievodul Ștefan cel Mare îmbrăcat militar, sala tezaurului, monetăria, capela, sala voievozilor apoi diverse aspecte din sala cetății. În orice caz, cetatea are personalitate și dorim să oferim publicului acest lucru. Sunt două edificii pe care noi le deschidem duminică publicului, extrem de importante, motive ca să îi chemăm pe oameni în Bucovina. Și muzeul și cetatea, poate în ordine inversă, nici nu știm cum să spunem lucrurile acestea, dar sunt motive ca să vii să vizitezi Bucovina”, a subliniat Flutur, care a precizat că pe parcusrul lunii august vor mai fi surprize cu alte expoziții care nu vor fi deschise duminică dat fiind faptul că se mai lucrează la ele.

El a precizat că Lunii Diasporei începe de duminică, iar de luni se intră în programul propriu-zis.

„Duminică-deschiderea la muzeu la ora 14.00 cu invitați cu luări de cuvânt, vizitarea muzeului, trei expoziții din care una cea referitoarea la „Ia din Bucovina” și tot acolo vom lansa acest model cu n îndemn pentru populație, pentru turiști, pentru tineret să poare portul popular bucovinean și să fim mândri de asta. Va fi expoziție extrem de interesantă dar și alte două expoziții la mansardă; Mănăstirea Dragomirna-expoziție ce a fost premiată și extrem de importantă după care la ora 17.30 va avea o expoziție a Târgului Meșterilor Populari la Muzeul Satului Bucovinean. 80 de meșteri din țară vor prezenta cu multe noutăți și Asociația „Produs în Bucovina” cu expoziția gastronomică. Încercăm reactivarea asociației în perioada următoare pentru că în felul acesta vom începe promovarea Bucovinei în târgurile naționaleși internaționale. La ora 18.00 va începe un concert Sistem se cheamă altfel acum această formație dar e mai puțin cunoscut, iar la ora 19.00 cu 12 salve de tun vom fi așteptați în Cetatea de Scaun al lui Ștefan unde vom vizita expoziția permanentă extrem de interesantă.Acolo vor fi multe surprize pentru vizitatori și îi așteptăm să vină cât mai mulți și o să abă cât mai multe motive. La ora 19.50 -35 de minute zidurile cetății vor interpreta un fragment din piesea ,Apus de soare- cu 4 actori de la Teatrul din Botoșani în frunte cu Marius Rogojinschi.Atât am putut pentru că e mai greu să găsești actori după care începe spectacolul cu Nicu Alifantis, muzică folk la Cetatea de Scaun aa Sucevei.Rog sucevenii să vină că nu o să le pară rău”, a spus Flutur.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*