Sâmbătă 11 Mai 2024, Actualizat acum 131 zile 12:00 am

Gheorghe Flutur, nemulțumit de suma alocată județului pentru combaterea inundațiilor: Bazinul hidrografic cel mai nervos este aici

sedinta primariPreședintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, luni, la întâlnirea cu primarii din județ, că îi invită pe premierul Dacian Cioloș și ministrul Mediului la Suceava pentru a afla de la edili problemele cu care se confruntă județul.

La ședință au participat și reperezentanții Apelor Române Bacău și Suceava. Șeful administrației județene a spus că cei de la nivel central trebuie să afle cât de periculoase sunt râurile din această zonă. Flutur s-a declarat nemulțumit de suma care a fost alocată județului nostru pentru combaterea inundațiilor deși județul este unul cu gradul cel mai mare de expunere la inundații.

primari„Până nu o invităm pe doamna ministru aici să discutăm la fața locului cât de periculoase sunt râurile de aici…O să o invităm pe doamna ministru și dacă vine și premierul și să începem exact cu asta<județul cu gradul cel mai mare de expunere la inundații>. Și haideți să discutăm așa, pentru că dacă noi nu țipăm și nu suntem uniți o să o ia alții în față….Îmi aduc aminte că în 2010 am provocat ca să discute strategia de combatere a inundațiilor. Și era o concurență între bazinul Siret și bazinul Prut. Am început-o noi mai repede și începuse duelul cu Iașul și ceilalți…Până la urmă dacă sunt ceva bani…ca aici vorbim de programul de management al riscului la inundații…e ceva expus în județ? Este. Adică învestiții în 2016 de 1,3 milioane de ron? 300.000 de euro? Atât a avut Suceava dn partea Guvernului pentru combaterea inundațiilor. De la asta trebuie să pornim. Fraților, asta nu îți ajunge pe Voitinel sau pe Arbore nu pe județul Suceava. Va trebui să invităm politicos pe doamna ministru să începem să prioritizăm…Multă lume zice, <ei Suceava>. Stai, măi omule…Suceava și Moldova izvorăsc de aici. Bazinul hidrografic cel mai nervos este aici. Adică ce ați vrea să vedeți breaking news-uri cu sute de case luate de ape ca la Dornești ca să impresioneze pe cineva? Și nu vreau să iau apărarea directorului de la Ape Bacău, Vamanu, dumnealui trebuie să transmită mai departe. Am vorbit și cu șeful Apelor Române de la nivel central și când se întoarce din concediu vreau să îl invit la Suceava. Dar sunt multe zone în care suntem într-un mare pericol. Când mă uit și la codul portocaliu transmis de ISU mă îngrijorează”,  a subliniat Flutur.primari2

El  a amintit și de investiții nefinalizate cum ar fi cele pe pârâul Ruda din Dornești, dar și altele deosebit de importante pentru comunitățile locale.

like-facebook„Mă gândesc la pârâul Ruda de la Dornești unde am făcut ceva investiții acolo, dar mai este o bucățică mică și nu s-au mai găsit bani. Și dacă nu o finalizăm, am construit câteva sute de case, au investit bani cu cheltuieli uriașe și am construit degeaba. Toată zona asta a Sucevei și de afluenți, avem diguri întrerupte și avem întreruperi unde nu s-au înălțat diguri avem un grad mare de risc”,  a spus Flutur.

primari3El a dat ca exemplu mai multe zone cu risc de inundații, cum ar fi Sucevița, Vicov, Solca, Humor, Voroneț.  Președintele Consiliului Județean Suceava a reamintit celor prezenți că în ultimii 10 ani râul Moldova a creat de asemenea mari probleme din cauza inundațiilor. Flutur a reamintit că 71 de localități afectate de inundații până la data de 20 iunie 2016 au primit banii pentru calamități, precizând că vor fi făcute demersuri la Guvern pentru următoarele pagube care au fost produse ulterior de inundații.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*