Vineri 19 Aprilie 2024, Actualizat acum 109 zile 12:00 am

Încă 60 de zile de control judiciar pentru primarul din Șcheia

Vasile Andriciuc

Vasile Andriciuc

Primarul comunei Șcheia, Vasile Andriciuc, și secretarul comunei, Luminița Rîșca, nu au scăpat de controlul judiciar. Ei au fost chemați la DNA București pentru a li se aduce la cunoștință că cele 60 de zile de control judiciar dispuse prin măsura preventivă au expirat. Măsura controlului judiciar a fost prelungită însă.

like-facebook

Chiar dacă a primit măsura controlului judiciar, localnicii l-au ales ca primar al comunei pentru un nou mandat, Andriciuc fiind suspendat din funcție de ce prefectul județului prin ordin. El a depus jurământul de credință după ce aleșii local pentru care existau măsuri restrictive au părăsit sala de ședințe a deliberativlui local.

Procurorii DNA au dispus în luna mai, luarea măsurii controlului judiciar, pentru 60 de zile, cu interdicţia de a-şi exercita profesia, faţă de Vasile Andriciuc, primar al comunei Şcheia, judeţul Suceava, anchetat pentru mai multe fapte de corupţie.

El este acuzat de două infracţiuni de luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi două infracţiuni de fals intelectual.

Tot sub control judiciar au fost plasaţi Luminiţa Rîşca, secretară a Primăriei, pentru luare şi dare de mită, două infracţiuni de fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu şi la luare de mită, Constantin Cucerca, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Poliţiei Municipiului Suceava – Biroul de Investigaţii Criminale, pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Potrivit unui comunicat al DNA de la acea vreme, în cazul primarului Vasile Andriciuc şi al secretarei Primăriei Luminiţa Rîşca, între obligaţiile impuse prin controlul judiciar figurează aceea de a nu exercita profesia, meseria sau de a nu desfăşura activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta.

DNA precizează că, în primăvara şi toamna anului 2013, Andriciuc a pretins şi primit de la denunţător, prin intermediar, în două tranşe, suma totală de 4.000 lei, pentru a-şi exercita influenţa pe lângă consilierii locali în vederea adoptări unei hotărâri de către Consiliul local Şcheia. Sursa citată menţionează că prin aceasta s-a încuviinţat înstrăinarea prin vânzare către denunţător a unui teren de 7,2 hectare care aparţinea primăriei, iar pentru a obţine votul majoritar în consiliul local, acestuia i s-a pretins anterior suma de 10.800 euro.

Ulterior, conform DNA, hotărârea de consiliu a fost atacată de Instituţia Prefectului la instanţa de contencios administrativ, fiind desfiinţată ulterior.

„Pentru a-l sprijini pe denunţător în relaţia cu primarul Andriciuc şi pentru a introduce pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local propunerea de vânzare a unor suprafeţe de teren, inculpata Rîşca a primit, în mod repetat, în perioada primăvara anului 2013 – aprilie 2016, de la denunţător, contravaloarea produselor pe care şi le achiziţiona (în valoare totală de aproximativ 15.000 lei), în principal, de la hipermarketuri din municipiul Suceava. Ulterior, primarul a acceptat încheierea, în condiţii de nelegalitate, a unui contract de concesiune antedatat (nr. 3109/20.05.2011) pentru o suprafaţă de 79 de hectare păşune exploatată de denunţător, contract încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează atribuirea prin licitaţie publică a suprafeţelor cu destinaţia de păşune”, se arăta în comunicat.

Contractul, susţin procurorii, era antedatat, angaja în raporturi juridice Primăria, cu consecinţe păgubitoare pentru persoanele ce ar fi putut participa şi aveau dreptul să participe la licitarea suprafeţelor de teren cu destinaţia de păşune, aceasta în condiţiile în care, sub acelaşi număr, exista deja încheiat şi înregistrat un contract de concesiune pe numele altei persoane. Proiectul de contract a fost întocmit de Luminiţa Rîşca, cea care l-a şi avizat spre legalitate şi semnat de către primar.

„În toamna anului 2013, primarul a pretins şi primit, prin intermediar, de la martorul denunţător, 11 ovine în valoare de 3.600 euro, în schimbul cărora a încheiat, fără nicio altă formalitate, un contractul de arendă pentru suprafaţa de 93 hectare de păşune, contract nr. 683/11.02.2013. Şi acest contract de arendare a fost antedatat, nefiind întocmit nici după Legea 214/2011 şi nici după prevederile OUG 34/2013, întrucât ambele texte normative care reglementează organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor nu prevăd arenda ca formă a posesiei vreunei suprafeţe de păşune, legea prevăzând doar 2 situaţii, şi anume concesiunea sau închirierea, supuse ambele procedurii licitaţiei”, au reţinut anchetatorii.

DNA mai arată că, pentru că în temeiul contractului de arendă nu puteau fi primite subvenţii, Luminiţa Rîşca a întocmit un proiect de contract de concesiune fără să existe vreo hotărâre de CL privind scoaterea la licitaţie, dar purtând acelaşi număr 683/11.02.2013. Acesta a fost semnat de primar şi avizat pentru legalitate de secretara primăriei.

În noiembrie 2015, în contextul deschiderii, la Poliţia Municipiului Suceava – Biroul de Investigaţii Criminale, a unui dosar penal ca urmare a unei plângeri în legătură cu modalitatea de concesionare de către Primăria Şcheia, a unor terenuri, inculpatul Cucerca a pretins de la Rîşca şi de la denunţător achiziţionarea unei suprafeţe de 2 hectare teren, pentru o rudă, promiţând că, în schimb, va tergiversa efectuarea activităţilor de urmărire penală. La 26 aprilie 2016, Cucerca a pretins de la denunţător 3.000 lei, pentru a-i remite unui alt ofiţer, astfel încât acesta să continue demersurile de tergiversare a cauzei pe care ar fi urmat să o preia ca urmare a pensionării lui”, se mai spune în comunicat.

DNA subliniază că, întrucât problemele legate de suprafaţa de 79 ha erau incerte, dată fiind existenţa în paralel a două contracte de concesiune, ca şi a altor sesizări pe rolul Prefecturii Suceava – Corpul de control al prefectului, cât şi pe rolul organelor de urmărire penală, la 28 decembrie 2015, primarul Andriciuc a pretins, prin intermediar, o sumă cuprinsă între 10.000 şi 15.000 euro, pentru a face demersuri conform competenţelor sale, astfel încât suprafaţa de teren să îi fie reatribuită denunţătorului.
În prezenta cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*