Marti 21 Mai 2024, Actualizat acum 141 zile 12:00 am

Sute de hectare de culturi și peste 100 de case distruse de grindină la Satu Mare. „Credeam că vine sfârșitul lumii”

grindina satu mare3Peste 600 de hectare de culturi agricole distruse în totalitate și 110 case avariate, acesta este bilanțul ploii cu gheață care s-a abătut duminică după amiază peste comuna suceveană Satu Mare. Primarul comunei, Ștefan Valerian Cramarciuc,  a declarat că era în casă când asupra satului s-a abătut „apocalipsa”.

Dintr-o dată a început să plouă cu gheață și totul era alb. Gheața a căzut și a acoperit pământul. Credeam că vine sfârșitul lumii. O imagine apocalipsitică am trăit. A bătut gheața necontenit de credeam că nu se ma oprește. Am și eu o vârstă dar nicioadată nu am mai trăit asemenea momente. Nici alți bătrâni din sat nu își mai amintesc de asemenea furii ale naturii chiar dacă a mai plouat cu gheață de-a lungul anilor. Munca oamenilor s-a dus de izbeliște”,  a spus edilul comunei.

grindina satu mareNatura care s-a dezlănțuit asupra mai multor localități din județul Suceava i-a lăsat pe oameni fără recolte iar altora le-a avariat și fațadele caselor.

„Nu cred că se va mai reface ceva din vreo cultură. Într-o primă evaluare circa 650 de ha de culturi agricole au fost distruse între care; grâu, porumb, cartof și lucerna. Gheața a distrus cartofii de la vreji până la rândurile acoperite, scoțându-i la suprafață. Din porumb au rămas doar vreji. 110 gospodării au fațadele caselor avariate. Gheața a lovit în pereții imobiilelor și le-a găurit în special cele care aveau lambriuri din plastic și beton. Din unele case cad deja bucăți de beton dat fiind faptul că găurile sunt dese și nu se mai susține fațada. Nu știm dacă proprietarii caselor și ai culturilor vor fi despăgubiți dar noi facem evaluarea pagubelor și a înaintăm Instuției Prefectului”,  a mai spus primarul comunei.like-facebook

Nu numai culturile agricole și casele au avut de suferit de pe urma ploii cu gheață, ci și două localnice. Ele se întorceau spre casă de la Dornești pe jos și au fost nevoite să facă față bucăților de gheață căzute în cap. Ambele s-au ales cu umflături și speră să nu aibă de suferit.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*